Hlavní obsah

Do neděle platí výstraha před vedrem. Zřejmě na dlouho naposled

Až do nedělního večera bude pokračovat sucho a vedro. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před vedrem a před nebezpečím vzniku požárů. Na dlouhou dobu zřejmě naposledy.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

O víkendu se půjde ještě vykoupat, teploty se vyšplhají nad třicítku. V pondělí celé Česko zchladí déšť.

Článek

Hlavně v Polabí, na jihovýchodě Moravy a Ostravsku bude v neděli ještě přes 31 stupňů. Podle ústavu bude horké počasí dál vysokou zátěží na lidský organismus a bude hrozit přehřátí a dehydratace.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ uvedl ústav na svých stránkách.

Po celé republice bude až do pondělního rána vysoké nebezpečí požárů. Lidé by proto neměli hlavně v přírodě rozdělávat ohně ani odhazovat cigaretové nedopalky na zem a nevypalovat trávu.

Od pondělí přijde změna

Od pondělního rána by se mělo zásadně změnit počasí. Mělo by se zatáhnout, po celé republice začít pršet a teploty klesnou ke 20 stupňům.

„Změna nastane již v noci na pondělí, kdy by měly srážky v podobě intenzivního deště a patrně i vnořených bouřek zasáhnout hlavně západ Čech. Během rána a dopoledne by se měly srážky pak přesunout na většinu území včetně Moravy a Slezska,“ odhadují meteorologové.

Letošní léto bylo na Zemi nejteplejší v historii měření

Svět

Výběr článků

Načítám