Hlavní obsah

Do křesla po Bartošovi navrhuje STAN exhejtmana Kulhánka

Aktualizováno

Vedení hnutí STAN navrhlo do čela ministerstva pro místní rozvoj dosavadního karlovarského hejtmana Petra Kulhánka. Toho nyní čeká setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a po víkendu s prezidentem Petrem Pavlem. Pokud se nic nezadrhne, v úterý by se mohl ujmout úřadu. Z čela resortu byl odvolán šéf Pirátů Ivan Bartoš, což vedlo k odchodu strany z vlády.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Petr Kulhánek má být novým ministrem

Článek

Starostové vybírali z několika jmen, Kulhánek patřil k favoritům. „Je to zkušený krizový manažer se znalostí jak agendy ministerstva pro místní rozvoj, tak potřeb regionů,“ uvedl v tiskové zprávě k volbě celostátního výboru Starostů předseda strany Vít Rakušan.

Na následné tiskové konferenci pak řekl, že Kulhánek si získal podporu spolustraníků již v prvním kole. „Jeho mandát je silný,“ zdůraznil.

Sám Kulhánek pak řekl, že se hodlá ihned zapojit do řešení digitalizace stavebního řízení a setkat se s ministrem Martinem Kupkou a Marianem Jurečkou, kteří momentálně v agendě právoplatného ministra suplují. „V následujícím týdnu si chci domluvit schůzky s hejtmany z krajů postižených povodněmi,“ dodal.

Sejít se chce i s Ivanem Bartošem. Ke svým prioritám přidal i agendu bydlení.

Nový ministr za STAN? Favoritem je končící hejtman Kulhánek, oslovili i Peckovou

Domácí

Premiér Petr Fiala se sejde s Kulhánkem v pátek. „Pan hejtman Kulhánek, jak si ho vybavuji, je určitě kandidát, který má šanci situaci na ministerstvu pro místní rozvoj zvládnout,“ řekl Fiala v rozhovoru pro ČT.

Bylo podle něj od hnutí STAN dobrou strategií navrhnout někoho, kdo má zkušenost s řízením a regionální politikou, což bývalý hejtman má. „Bude přebírat resort, který je opravdu v krizi. Chci slyšet jeho představu,“ doplnil premiér.

Kulhánek nastupuje do vedení úřadu rok před koncem volebního období. Premiér již ve středu řekl, že hlavním úkolem nového ministra pro místní rozvoj bude zejména vyřešit digitalizaci stavebního řízení. „To je věc, kvůli které musel odejít Ivan Bartoš a která teď v pořádku není,“ uvedl.

Dalšími úkoly pro nového ministra budou podle něj obnova země po povodních nebo dotáhnutí projektů spojených s dostupným bydlením a bydlením obecně.

Petr Kulhánek je známý regionální politik, který se Starosty spolupracuje od jejich počátků, vždy si od nich ale držel lehký distanc, podobně jako třeba liberecký Martin Půta. Stejně jako Půta, který kandiduje za Starosty pro Liberecký kraj, tak i Kulhánek kandiduje za regionální Karlovarskou občanskou alternativu (KOA). Spoluzakládal ji již v roce 2006 a nyní je jejím místopředsedou.

KOA vznikla jako reakce na politiku ODS a sociálních demokratů přímo v Karlových Varech a posléze i v celém regionu. Kulhánek patřil k jedním z nejhlasitějších kritiků mediálně známé „Karlovarské losovačky“, tedy viditelně zmanipulované soutěže na hokejovou halu v Karlových Varech.

V roce 2010 i díky tomu v komunálních volbách vyhrál, stal se karlovarským primátorem a od té doby patří k hlavním politickým silám v regionu. V roce 2020 se stal hejtmanem, i když jím vedená koalice skončila druhá na pásce, letos ale svou bitvu s hnutím ANO prohrál tak, že hnutí ANO může vládnout v jednobarevné vládě. Kulhánek tudíž odešel do opozice.

Rakušan: Odvoláním Bartoše mě premiér překvapil

Domácí

Výběr článků

Načítám