Článek
„Snad alespoň navečer na pivo. Máme tady i přenosy z olympiády,“ řekla Právu Zdeňka Kovalčíková z českobudějovické restaurace U Města Krumlova, která je vyhlášená dobrou kuchyní a stoly měla ve čtvrtek dost obsazené. „Z těch neočkovaných, kteří přestali chodit, jsem tady zahlédla pouze jednoho pána,“ podotkla servírka.
Slušně obsazena byla ve čtvrtek i restaurace českobudějovického hotelu Zvon na náměstí Přemysla Otakara II. „To jsou ale všechno lidé, kteří už se tu dříve prokazovali Tečkou nebo hoteloví hosté. Z těch, co přestali chodit kvůli kontrolám, tady byl na obědě jenom jeden známý,“ řekl Právu barman.
Hospody už certifikáty nekontrolují
Karel, štamgast z Českých Budějovic, se Právu svěřil, že kvůli pravidlu o prokazování bezinfekčnosti změnil hospodu. „Chodil jsem do té samé dvacet let a oni po mně chtěli tenhle doklad. Samozřejmě že jsem si našel hospodu, kde mi nalili i bez kontroly. Vracet už se nebudu, tam, kam teď chodím, se mnou drželi v těžkých časech,“ je přesvědčen Karel.
V restauraci U Jindřišské věže nedaleko Václavského náměstí v Praze ve čtvrtek nával strávníků kolem oběda nezaznamenali. Právu to řekla servírka, která zrovna vyřídila objednávku jednoho z hostů. Protože je očkovaný, do podniku chodil i před tím.
Konečně nemusíme pořád vytahovat mobil a něco dokazovat, abychom se najedli.
„Myslím si, že ti neočkovaní nepřijdou na moravského vrabce, ale na pivo,“ uvedla servírka, která v oboru pracuje třicet let. Za uvolnění je ráda, ale stolů byla krátce po poledni obsazena jen část. Jídlo tu přitom zdražili v průměru jen asi o dvě koruny.
Pásky, které bránily usednout za stůl, zmizely ve třetím patře v obchodním centru Eden v Praze 10, kde jsou restaurace. Mnoho strávníků u stolků ale nesedělo. „Mám jen kávu, potřebuju něco udělat na počítači a pokračuju dál,“ svěřil se Právu osamocený host.
O hosty neměla ve čtvrtek přes poledne nouzi ostravská Radegastovna na Masarykově náměstí. Už krátce po 11. hodině byly obsazeny všechny stoly. Důvodem bylo ve valné většině případů polední menu. „Konečně nemusíme pořád vytahovat mobil a něco dokazovat, abychom se najedli,“ shodla se mladá dvojice u talířů s obědem. Podle provozní restaurace je zrušení prokazování se Tečkou dobré i pro číšníky a servírky. „Je to pro ně nyní jednodušší a obsluha je rychlejší,“ doplnila provozní.
Přehledně: Jak se v Česku rozvolní opatření
Z toho, že přes polední menu byly téměř všechny stoly obsazeny, měla radost, ale pravda se podle ní ukáže ve večerních hodinách a v příštích dnech.
Podobně smýšlí i Radka Ritnošíková z nedalekého bufetu Nový svět na rohu sousedního tzv. Kuřího rynku. Ta má za to, že ve čtvrtek dorazilo na obědy možná až o 20 procent lidí víc, než jich chodilo v posledních týdnech. „Je to jednodušší pro ně i pro nás,“ potvrdila.
Více hostů už registruje také hotel Brioni na Stodolní ulici v Ostravě či Zámek Šilheřovice, nabízející restauraci i ubytování. „Už se ozývají ti, kteří rušili akce v prosinci kvůli tomu, že někdo nebyl očkovaný nebo měl obavu. To samé platí i o svatbách a rodinných oslavách,“ poukázala manažerka obou podniků Markéta Hubyčová.