Hlavní obsah

Do Česka přijíždí argentinský prezident Milei. V Německu na něj čekal Scholz i demonstranti

Českou republiku v pondělí navštíví zhruba půl roku po svém zvolení do funkce ultraliberální argentinský prezident Javier Milei. Se svým českým protějškem Petrem Pavlem bude večer na Pražském hradě jednat nejen o vzájemných vztazích, ale také o globální bezpečnosti. V podvečer Milei vystoupí v Paláci Žofín s přednáškou na téma Jak na neefektivní vládu. Do Česka přijíždí z Německa, kde jednal s kancléřem Olafem Scholzem.

Argentinský prezident Milei jednal v Berlíně se Scholzem, doprovázely to hlasité protestyVideo: Reuters

Článek

S Pavlem bude Milei jednat o politické situaci v Argentině, ale i o globální bezpečnosti či bilaterálních vztazích včetně obchodu. Argentina je pro Česko čtvrtým nejvýznamnějším exportním trhem v Latinské Americe. Pro české firmy je zajímavá v oblasti energetiky, zdravotnictví, těžby, obranného průmyslu, informačních technologií, zemědělství či potravinářství. Prezidenti jednání zhodnotí na brífinku zhruba ve 21:00.

Podle zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky spojuje Česko a Argentinu i pohled na ruskou agresi na Ukrajině. V jihoamerické zemi zároveň žije jedna z největších krajanských komunit na světě, která čítá až 50 tisíc lidí. Aktivních je také několik krajanských spolků.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Demonstrace proti Mileiovým reformám v Berlíně

Ultraliberální ekonom Milei po prosincovém nástupu do úřadu oznámil stovky opatření měnících zákony v ekonomické či sociální oblasti. Prostřednictvím radikálního úsporného programu se snaží kdysi bohatou zemi přivést zpátky na cestu růstu. Jeho vláda zrušila tisíce pracovních míst, omezila různé subvence a sociální programy. Podle Mileiových odpůrců, mezi kterými jsou levicové strany, odbory a sociální organizace, jeho reformy poškodí miliony Argentinců.

Jsem král, roztrhám tě na kusy. Výstřední argentinský prezident byl opět v ráži

Koktejl

Zrušené vystoupení se Scholzem a protesty

Na ochranu sociální soudržnosti při provádění radikálních reforem v Argentině apeloval i německý kancléř Olaf Scholz, s nímž se Milei v neděli krátce setkal. Úřad německé vlády také v krátkém sdělení o schůzce Scholze s Mileiem uvedl, že Německo podporuje možný vstup Argentiny do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Společná tisková konference Mileie a Scholze byla nicméně na poslední chvíli zrušena - stejně jako původní plán, aby se argentinskému prezidentovi dostalo pompéznějšího přivítání s vojenskými poctami, informovala stanice Deutsche Welle s tím, že podle Berlína se tak stalo na Mieliovu žádost.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Argentinský prezident Javier Milei (uprostřed), spolu s německým kancléřem Olafem Scholzem a svou sestrou Karinou

Argentinský prezident zahájil návštěvu Německa v sobotu v Hamburku, kde za prosazované ekonomické reformy převzal cenu Hayekovy společnosti.

V přístavním městě proti argentinskému prezidentovi demonstrovalo několik desítek lidí. Demonstranti v Hamburku přinesli transparenty s nápisy „Pryč s Mileiem, pryč s krajně pravicovou vládou!“ či „Žádné dohody s despotou“. Mileiovy snahy o rozsáhlé radikální reformy, jimiž chce „šokovou terapií“ dostat argentinskou ekonomiku z krize, vyvolávají u něj doma masové protesty.

V doprovodu sestry

Mileie na cestě po Evropě doprovází jeho sestra Karina, která je zároveň šéfkou prezidentské kanceláře, a také poslanec Fernando Iglesias, jenž je předsedou zahraničního výboru dolní komory argentinského parlamentu.

Foto: Juan Medina, Reuters

Mileiova návštěva vyvolala protesty i v Madridu

Do Německa dorazil Milei ze Španělska, kde dostal medaili od šéfky regionální madridské vlády Isabel Díazové, která je členkou pravicové Lidové strany (PP). Při projevu v Madridu argentinský prezident znovu kritizoval levicového španělského premiéra Pedra Sáncheze, o němž řekl, že on ani jeho socialisté „nerozumí ekonomice“.

Španělsko navštívil Milei jako prezident už v květnu, kdy se účastnil konference pořádané krajně pravicovou stranou Vox a kdy svými výroky na adresu Sánchezovy manželky vyvolal diplomatickou roztržku. Španělsko pak odvolalo z Argentiny svou velvyslankyni.

Argentinu zasáhly násilné protesty během senátní debaty o úsporných reformách

Svět

Výběr článků

Načítám