Hlavní obsah

Do Brna k přijímačkám míří ještě více přespolních než do Prahy

Aktualizováno

Hojnou konkurenci mají uchazeči o studium maturitních oborů v největších městech republiky. Do pražských a brněnských škol se z přilehlých regionů hlásí tisíce deváťáků, kteří v pátek budou v metropolích v rámci prvního kola přijímaček na střední školy vyplňovat jednotné testy z češtiny a matematiky. A Brňané jsou dokonce v menšině.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z analýzy přihlášek, kterou ve čtvrtek publikovalo ministerstvo školství.

„V Praze v souhrnu pocházelo 59 procent všech přihlášek podaných na zdejší střední školy (pro denní formu studia, bez nástaveb, oborů vyššího odborného vzdělání v konzervatoři a víceletých gymnázií) od uchazečů, kteří mají trvalé bydliště přímo v hlavním městě Praha. Dalších 13 procent přihlášek bylo od uchazečů z okresu Praha-západ a 10 procent od uchazečů z okresu Praha-východ,“ stojí v dokumentu.

V případě Brna to bylo jen 47 procent přihlášek, jejichž autoři zde mají trvalé bydliště. Dalších 27 procent přihlášek bylo od uchazečů z okresu Brno-venkov a šest procent od uchazečů z okresu Vyškov.

Matematikář z internetu: Má videa pomohla u přijímaček desítkám tisíc dětí

Věda a školy

Obecně se ale uchazeči raději drží své domoviny. Přihlášek podaných v kraji, odkud uchazeč pochází, bylo 90 procent.

Kromě jiného se ukázalo, že čtyři pětiny uchazečů podaly přihlášku elektronicky. Nejvíce digitálních služeb využili Pražané (85 procent), nejméně uchazeči v Ústeckém kraji (70 procent).

Zdaleka ne každý využil nové možnosti podat přihlášku až na tři školy. Méně než tři přihlášky podalo 27 procent uchazečů.

Jednotné přijímací zkoušky začaly tento pátek na čtyřletých maturitních oborech středních škol. Druhý termín je vypsaný na pondělí.
Uchazeči o víceletá gymnázia budou jednotnou přijímací zkoušku skládat příští týden v úterý a ve středu.
Jednotná přijímací zkouška se skládá z testu z matematiky a češtiny. Na test z matematiky je 70 minut, na češtinu mají uchazeči 60 minut.
Náhradní termíny jednotných přijímaček jsou pro všechny obory na konci dubna. Výsledky prvního kola přijímacího řízení se uchazeči dozvědí 15. května.
V novém systému přijímání na SŠ nebude o přijetí rozhodovat pouze to, na kterou školu chce uchazeč nejvíce, ale především počet bodů z přijímaček. Ředitelé po zkouškách určí pořadí uchazečů podle výsledků zkoušky bez ohledu na to, na jakou školu chtějí děti přednostně. Následně státní organizace Cermat rozřadí zájemce na různé školy podle jimi zadaných priorit.

Šéf Cermatu Miroslav Krejčí, jehož úřad státní testy připravuje, v pátek řekl, že tentokrát to budou mít deváťáci o něco lehčí.

„Letos máme jedinou změnu: v testech devátých tříd z matematiky nebude velmi často proklínaná šestnáctá úloha, kterou nikdo nespočítá. Letošní šestnáctka bude patřit mezi běžnější úlohy a nemusí se jí uchazeči bát,“ řekl v rozhovoru pro Radiožurnál Krejčí s tím, že u víceletých gymnázií se nic nemění.

Foto: tau.cermat.cz, Novinky

Úloha 16 z loňského státního matematického testu k přijímačkám v prvním řádném termínu

Obávaná 16. úloha je až v samotném závěru testu, obsahuje tři otázky a je za ni až pět bodů. Zatímco dříve bylo pro její zvládnutí zapotřebí složitější početní úvahy, letos se jednalo o výpočty procent.

152 tisíc zájemců

Podle některých ohlasů byly letošní testy z matematiky skutečně o něco snazší než ty předchozí. A zjevně se na tom nepodepsala jen šestnáctka.

„Když jsem si dělal minulý týden jeden starší test, získal jsem 15 bodů z 50. Teď to vypadá, že jich mám 42. Naopak čeština mi připadala těžší,“ hlásil po matematických testech deváťák z Prahy.

V rámci letošního přijímacího řízení na střední školy podalo v 1. kole více než 157 tisíc uchazečů téměř 420 tisíc přihlášek, z toho necelých 152 tisíc uchazečů se přihlásilo do denní formy studia.

Většina uchazečů se hlásí na střední školu přímo ze základní školy. Největší podíl přihlášek na čtyřletá gymnázia byl podán od uchazečů ze základních škol, a to 93 procent. Do oborů bez výučního listu a bez maturity a také na obory vyššího odborného vzdělání v konzervatoři byla zhruba čtvrtina přihlášek podána uchazeči, kteří už na střední škole jsou.

Zájemce o čtyřleté maturitní obory čeká v pondělí druhý pokus. Počítá se vždy lepší výsledek z obou pokusů.

Na gymnáziích a lyceích je pro budoucí studenty málo míst. Nedaří se to změnit

Věda a školy

O přijetí na SŠ rozhodnou výsledky přijímaček, priorita až následně

Věda a školy

Související články

Prahu čeká další nápor u přijímaček

V hlavním městě bude o místa na středních školách, zejména o čtyřletá gymnázia, opět boj. Podle informací Cermatu je v Praze připraveno na dvaadvacet tisíc...

Výběr článků

Načítám