Hlavní obsah

Ještě byl spojen s placentou. Do babyboxu v Sokolově někdo odložil chlapečka

Sokolov

V sobotu brzy ráno se podruhé ve své historii rozezněl alarm babyboxu v areálu nemocnice v Sokolově. Odložen tam byl, krátce po porodu, čerstvě narozený chlapeček.

Foto: FB Nemocnice Sokolov

Babybox v sokolovské nemocnici

Článek

„Dnes ve 4:45 ráno se v sokolovské nemocnici rozezněl alarm babyboxu,“ uvedla nemocnice v Sokolově, kterou provozuje soukromá společnost Nemos Sokolov CZ, na sociálních sítích.

„Našli jsme v něm krásného, čerstvě narozeného chlapečka, ještě spojeného s placentou,“ popisuje. „Váží 4150 g a je zdravý,“ dodala nemocnice.

„Nebyl ani podchlazený, jelikož měl teplé oblečení. Ošetřila ho přímo paní primářka, která v tu dobu sloužila,“ konstatoval mluvčí nemocnice Vladislav Podracký. „Zatím ho máme v systému zaneseného jako Davida Sokolovského. To jméno se ale samozřejmě změní,“ doplnil mluvčí.

Babybox v Praze 8 zachránil třetí miminko, holčičku Jiřinku

Domácí

Podruhé za 16 let

Potvrdil, že se v sokolovském babyboxu jedná o prvního novorozence odloženého za šestnáct let existence schránky. „Před více než deseti lety jsme ale v této schránce našli zhruba sedmiměsíční dítě,“ doplnil mluvčí s tím, že David Sokolovský je tak v pořadí druhým dítětem, ale prvním novorozenětem v sokolovském babyboxu.

V celé zemi jsou speciální schránky instalovány od roku 2008. Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Vše je zcela anonymní.

Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

V celé České republice je David Sokolovský již 266. miminkem, které tímto způsobem získalo šanci na lepší život. „Přejeme tomuto malému bojovníkovi do života jen to nejlepší!“ uzavřela nemocnice.

Do babyboxu ve Svitavách někdo odložil novorozenou holčičku

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám