Hlavní obsah

Dnešek je komárů den. Ústav varoval celé Česko před jejich mimořádnou aktivitou

Tropické teploty střídané letními bouřkami a lijáky prospívají komárům. O víkendu budou mimořádně činorodí, varuje Český hydrometeorologický ústav. Odborníci proto vybízí k důsledné ochraně a používání repelentů. Od věci není ani vylévání nádob s vodou na zahradě, kde se může hmyz množit.

Foto: ČHMÚ

Aktivita komárů v sobotu 17. srpna

Článek

„Komáři rozhodně představují riziko. V porovnání s klíšťaty sice nepřenáší v České republice tak velké množství onemocnění, nicméně některé nemoci přenášené komáry tady běžně máme,“ zhodnotil pro Novinky virolog Jiří Černý z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze.

Zmínil například valtickou horečku, virové onemocnění způsobené virem Ťahyňa, které je pojmenováno po oblasti nedaleko jihomoravského města Břeclav. Nemoc připomíná svými projevy chřipku, nastupuje náhlými horečkami, bolestí hlavy, kloubů, zánětem spojivek a někdy zánětem hltanu.

„Je typická pro oblasti jihovýchodní Moravy, kde se vyskytuje komárů velké množství,“ doplnil virolog.

Efekt nula. Repelentní náramky před komáry neochránily, některé samičky se na něj dokonce usadily

Domácí

Na sobotu jsou hlášeny bouřky, v některých místech i silné s přívalovým deštěm, což je pro vývoj komářích larev ideální klima. Během deště jsou komáři v útlumu, nemohou létat, vlhko a teplo jim ale přeje a předpověď na příští týden uvádí, že bude opět horko.

Mimořádně vysoká bude aktivita komárů na většině území i v neděli.

„Komárům svědčí teplé, bezvětrné počasí a současně velká vlhkost vzduchu převyšující 40 procent,“ upozorňují zástupci ČHMÚ.

Foto: ČHMÚ

Pro srovnání, aktivita komárů o den dříve

Virolog Černý proto radí udělat i několik preventivních opatření v okolí domu a na zahradě, pokud jsou tam sudy nebo jiné nádrže na vodu.

„Pro svoji vlastní ochranu je dobré používat repelenty, které jsou otestované a mohou zabránit tomu, aby na vás komár sál, nebo používat moskytiéry v případě, že spíte v oblasti, kde je komárů více,“ doporučil virolog.

„U celkové ochrany je dobré soustředit se na menší zdroje vody, které máte poblíž. Například sudy na dešťovou vodu a zkusit je pravidelně vyprazdňovat a zabránit komárům přístupu k nim, aby se neměli pak kde množit,“ zdůraznil.

Variantou jsou dnes i půdní bakterie zvané Bacillus thuringiensis, které cíleně zabíjí jen komáří larvy a prodávají se v tabletách, které jsou rozpustné ve vodě.

Nový komár z Asie

Do budoucna se dá podle Černého očekávat, že se budou v Česku častěji objevovat exotické druhy, které byly doma spíš v asijských nebo afrických končinách.

„V České republice byl během letošního léta zaznamenán druh Aedes japonicus (asijský keřový komár), invazní komár původně z východní Asie. Tito komáři jsou nebezpeční hlavně proto, že mohou přenášet onemocnění, která byla dosud typická pro tropické a subtropické oblasti,“ vysvětlil Černý.

Přenos nákazy u něj zatím nebyl v Česku potvrzen, hygienici na něj letos poprvé narazili na Olomoucku. Objevuje se v tuzemsku ale i komár tygrovaný, který přenáší tropické horečky zika nebo dengue.

V Česku už letos lékaři potvrdili horečku dengue u 79 osob, drtivá většina si infekci přivezla z ciziny.

Zrádná horečka dengue. Z cest si ji přiváží stále více Čechů

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám