Hlavní obsah

Dlouho do noci uklízeli, ráno přišla ještě větší vlna. Hradec nad Moravicí to spláchlo dvakrát po sobě

Hned dvě vlny blátivé vody spláchly centrum města Hradec nad Moravicí na soutoku potoka Hradečná s řekou Moravicí na Opavsku. První přišla v sobotu večer, druhá v neděli ráno. Lidé celou neděli znovu uklízeli a věří předpovědím, že další vlna už nepřijde.

Odklízení následků povodní v Hradci nad MoravicíVideo: Aleš Honus, Novinky

Článek

Centrum města, označovaného díky malebnému zámku za „perlu Slezska“, zasáhla voda nejprve v sobotu po osmé večer, zároveň přestala fungovat elektřina. Problém dělal místní potok Hradečná těsně před soutokem s řekou Moravicí, která naštěstí zůstala v korytě.

„Nasadil jsem čelovku a začal běhat a uklízet. Skončili jsme pozdě v noci, tak jsem už nešel domů a přespal v kanceláři. No a ráno mě vzbudilo šplouchání vody a bylo to ještě horší než v sobotu,“ řekl majitel obchodu s jízdními koly Ladislav Pošík, který má provozovnu na nejníže položeném místě ve vyplavené ulici.

Vodu tam měl do výšky jen několika centimetrů, takže věří, že škody na zboží nebudou moc velké. V prodejně má uskladněny desítky kol. „Naštěstí je stačí jen trochu opláchnout. Uvidíme, jak další zboží a materiál, snad to nebude tak zlé,“ řekl.

Višňová dostala druhý zásah

Domácí

Starosta Hradce nad Moravicí Patrik Orlík (SNK Občané občanům) řekl Novinkám, že na úklidu se v sobotu večer a pak ještě znovu v neděli po celý den podílely desítky hasičů a dobrovolníků. Voda se zastavila těsně u budovy nedávno zrekonstruovaného Národního domu, kam jí nateklo jen malé množství.

„Naštěstí se nedostala do kotelny, z čehož jsme měli velkou obavu. Bohužel to schytala druhá strana ulice, která je položena níže,“ řekl.

Dodal, že lidé jsou vděčni za přehrady Slezská Harta a Kružberk, které přívaly vody výrazně tlumí. S tím souhlasí i oslovení místní lidé, podle kterých obě přehrady vybudované na řece Moravici pomohly i v roce 1997. „Jinak je možné, že by se vylila i Moravice a následky by byly mnohem horší,“ dodal starosta.

Povodňová vlna z Jeseníků dorazila do Olomouckého kraje, voda zaplavila část Litovle

Počasí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám