Hlavní obsah

Dítě po tragickém porodu v Plasích jde k pěstounům, otec o něj bude bojovat

Plasy

Nedávný domácí porod v Plasích na severním Plzeňsku skončil tragicky. Matka, která žila se svým přítelem v centru Ohnivý drak, totiž za několik dní zemřela. Novorozená holčička se ve středu dostala k přechodným pěstounům.

Foto: Ohnivý drak

Centrum Ohnivý drak v Plasích na Plzeňsku, kde došlo nedávno k tragickému domácímu porodu.

Článek

Informaci Novinkám potvrdil místopředseda plzeňského okresního soudu Jan Špalek i otec dítěte Marian. Redakce zná jeho celé jméno, ale s ohledem na citlivost případu ho neuvádí. „Je to smutné. Rozhodli o nás úředníci a lidé, kteří nás vůbec neznají,“ zdůraznil Marian. Chtěl se o svou dceru starat.

Soud však vydal takzvané předběžné opatření. Slouží pro akutní případy, kdy dítě nemá řádnou péči, jeho zdraví a vývoj jsou vážně ohroženy či byly už narušeny. „Vyhověli jsme žádosti Orgánu sociálně-právní ochrany dětí, který navrhoval přechodnou pěstounskou péči,“ konstatoval místopředseda plzeňského okresního soudu pro civilní věci.

Upozornil, že verdikt rozhodně není konečný. „Ze zákona je po třech měsících nutné se znovu zabývat tím, zda přetrvávají důvodu pro prodloužení návrhu, či nikoliv,“ ozřejmil Špalek.

Okolnosti domácího porodu vyšetřují kriminalisté. Ve věci už zahájili úkony trestní řízení pro podezření ze spáchání ublížení na zdraví z nedbalosti. Nikoho konkrétního zatím nestíhají.

„Lindě nevyšla placenta“

Žena přivedla holčičku na svět 8. září večer. „Porod byl rychlý a krásný. Vše proběhlo hladce,“ zhodnotil Marian. V domě se podle něj nacházely ještě dula a dvě kamarádky jako psychická podpora. „Lindě ale nevyšla placenta. Neměla už další kontrakce. Asistentka jí řekla, že placenta vyjde později. Tak jsme šli všichni spát. Evelínka ještě nebyla odstřižená od pupeční šňůry,“ popisoval muž. Podle serveru Blesk.cz byla s dcerou propojená pupeční šňůrou 12 hodin.

Porodní asistentky mohou vést domácí porody, rozhodl Ústavní soud

Domácí

Jenže následující ráno nabraly věci nebývalý spád. „Linda se vzbudila a šla na záchod. Za chvilku omdlela. Poplácali jsme ji po tvářích. Pak znovu omdlela. A potom už přestala dýchat,“ pokračoval.

Zavolali zdravotníky, kteří pacientku odvezli v kritickém stavu do nemocnice. „Žádných komplikací jsem si nevšiml. Ani nikdo jiný. A Linda se ani nezmínila, že je jí špatně. Nejsme odmítači lékařské pomoci. Ale nic nenasvědčovalo tomu, že to takhle dopadne,“ podotkl Marian.

Jeho partnerka za několik dní zemřela. „Doktoři říkali, že měla velké poporodní zranění a došlo k vnitřnímu krvácení. Přesnou příčinu úmrtí určí až pitva,“ doplnil.

Na svém facebookovém profilu přiznal, že nemá peníze, a žádal o pomoc. „Chtěl jsem mít finanční rezervu kvůli Evelínce. Prožíváme život přítomně. Naše náklady jsou jenom na jídlo a energie,“ vysvětlil muž.

Tragické domácí porody vyvolávají ve společnosti mnoho emocí. V tomto případě však emoce nevyvolává pouze domácí porod s nešťastným koncem. Svůj dům v Plasích totiž Marian proměnil v centrum Ohnivý drak. A zázemí tam poskytl Lukáši Stančíkovi, který je zakladatelem náboženského hnutí Cesta světla nebo také Život v srdci. Prohlašuje o sobě, že skrze něj mluví bůh. Jeho poselstvím je pozvání do „čistého pole lásky“. „Nejsme žádná sekta. Lukáš nás vede k tomu, abychom byli svobodní,“ namítl Marian.

„Lindu vzala bába šedivá“

O členech komunity mluví jako o rodině. Jedná se o zhruba 20 lidí, asi 12 jich bydlí právě na severním Plzeňsku pohromadě. „Vždycky jsem byl introvert a nedokázal jsem si představit žít s cizími lidmi. Ale mezi sebou máme krásné vztahy. Takové jsme ani ve vlastních rodinách nezažili. Peníze skládáme dohromady,“ nastínil.

Když jeho přítelkyně zemřela, Stančík se mu svěřil o zvláštním obrazu, který viděl. Vystupovala v něm bába šedivá, což má být zjednodušeně řečeno démon napadající ženy. „Původně chtěla miminko, ale Linda v sobě udělala smlouvu, ať si raději vezme ji,“ líčil Marian.

On sám prý hned po narození dcery cítil, že jeho partnerka je duchem nepřítomná. „Tělo tam bylo, ale proměnil se jí obličej. Byla to taková zvláštní prázdnota,“ přirovnal. Přisuzoval to únavě z porodu. „Ale později se mi potvrdilo, že Lindu si vzala bába šedivá,“ dodal.

Na jeho facebookovou prosbu o finanční pomoc lidé vesměs reagovali velmi negativně. Někteří mu dokonce přáli smrt nebo ho vyzvali, aby si konečně našel zaměstnání. „Nepracuji posledních devět měsíců. Živil jsem se jako ajťák. K tomu jsem dělal ještě hodinového manžela a věnoval se i masážím,“ vyjmenoval.

Jak tvrdí, v poslední době se chtěl soustředit především na vybudování centra Ohnivý drak. „Naši přátelé přinesli peníze, takže jsme měli z čeho fungovat. Žijeme skromně. Začali jsme u nás v garáži tvořit společný projekt,“ uvedl Marian.

O dceru bude bojovat

Pro Stančíkův mnohdy hrubý, vulgární a agresivní projev má pochopení „Lukáš říká lidem věci na rovinu a slovy, která jsou pro společnost nepřijatelná. Chce, aby se ostatní probudili a začali něco dělat,“ řekl.

Nicméně fyzické násilí, k němuž se Stančík v jednom ze svých videí přiznal (pozn. redakce: bil svou partnerku, aby z ní vyhnal bábu šedivou), neschvaluje. „Jsem proti fackám i čemukoliv podobnému. Lukášovi jsem řekl, že pokud se to bude opakovat, společnou cestou už nepůjdeme,“ upozornil.

Ke krátkodobému odloučení sice došlo, když se Stančík s přítelkyní odstěhoval, ale před časem opět do Plas oba dorazili. Marian usiluje o to, aby se do rodiny vrátila i malá Evelína. „Miluju ji, postarám se o ni a budu bojovat ze všech sil, abych ji dostal. Moji dva starší synové taky vyrostli se mnou a nic je neohrožovalo,“ uzavřel.

Otec v Plzni dal chlapečkovi klíče na hraní. Dítě se v rozpáleném autě zamklo

Krimi

Výběr článků

Načítám