Hlavní obsah

Díru v lodi jsme ještě nenašli. Lidovci řeší, jak se odrazit ode dna

Uvnitř KDU-ČSL panuje napětí. Mizerné výsledky v průzkumech straníci bedlivě sledují, recept, jak stranu posílit, však najít nedokážou. Doufají, že směr ukážou zářijové volby do krajů a Senátu. Ty mají odpovědět na to, kdo se bude o posty ve vedení na sjezdu v říjnu ucházet. Kandidaturu na šéfa připustil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Vicepremiér a a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Budu se rozhodovat podle výsledku ve volbách,“ řekl Novinkám Grolich. „Absolutně by nemělo smysl přemýšlet o tom, abych kandidoval na předsedu strany z pozice opozičního krajského zastupitele. Krajské volby jsou rozhodující. Pokud neobhájím post hejtmana, nemá smysl o tom uvažovat,“ vysvětlil.

Grolich předpokládá, že by do vedení lidovců mohl také kandidovat ministr zemědělství Marek Výborný a ministr životního prostředí Petr Hladík. „Jsou to nejviditelnější tváře,“ poznamenal.

Špatné výsledky strany, která v posledním průzkumu agentury Median spadla na 2 procenta podpory voličů, podle Grolicha určitě nevyřeší pouze nový předseda. Vedení musí projít širší změnou a ani ta nezaručí úspěch.

Lidovci už hledají náhradu za Jurečku

Domácí

Grolich navíc přiznává, že hledání cesty ze dna by bylo i pro něj těžké. „My na jižní Moravě žijeme úplně v jiných číslech. Nejsem asi schopen uvažovat o tom, jak stranu zvednout ze dvou až tří procent, my máme na jižní Moravě podle interních dat přes 20 procent, když kandidujeme samostatně, a pomýšlíme na 30 procent v koalici Spolu,“ popsal.

Propad strany v průzkumech sledují i lidovečtí senátoři, kteří na podzim obhajují dva mandáty. Předseda senátorského klubu Josef Klement pokládá všechna jména, o kterých se spekuluje – tedy Výborného, Grolicha, Hladíka i Jurečku – za možné adepty na předsedu.

„Marek už funkci předsedy vykonával,“ upozornil k ministrovi zemědělství, který se vzdal pozice šéfa strany před pěti lety, aby se mohl starat o děti poté, co mu náhle zemřela manželka.

Už to může být jen lepší

Podle Klementa je těžké odhadnout, zda výměna vedení pomůže. „Něco špatně ve straně určitě je. Ale díru v lodi jsme ještě necharakterizovali,“ poznamenal. Předsednictvu prý sebereflexe nechybí, na strategii však zatím nepřišlo. „Musíme najít způsob, jak se od dvou procent odrazit. Věřím, že už to může být jenom lepší,“ dodal.

Jurečka může po eurovolbách začít v čele lidovců stříhat metr

Domácí

Předsedkyně Mladých lidovců Helena Martinková by ráda, aby zastoupená ve vedení byla i její generace. „Proto se budeme ptát, jaká je vize strany a naší politiky,“ uvedla.

Ministr zemědělství Výborný, o kterém se jako o kandidátovi ve straně vážně uvažuje, nechtěl zatím žádná jména komentovat. „Já sám jsem si vědom odpovědnosti za KDU-ČSL. Ale pro jakékoliv rozhodnutí přijde čas po podzimních volbách,“ míní.

Ambice má i Hladík. „Pokud budu cítit, že jsem já ten, který může pomoci takovému týmu, jsem připraven kandidovat,“ řekl Novinkám Hladík. Ve vedení by se mu však líbil i neúspěšný kandidát do Europarlamentu František Talíř nebo expředseda Pavel Bělobrádek.

Část strany si nepřeje, aby znovu kandidoval Jurečka, který prohlásil, že se o funkci nebude ucházet, pokud strana v eurovolbách nedostane dva mandáty. To se nestalo, Jurečka však teď své výroky bere zpět.

„Ano, jedna ze tří podmínek, které jsem si stanovil, není v tento okamžik splněna. Ale také jsem řekl, že finální rozhodnutí sdělím po krajských a senátních volbách v září,“ řekl před týdnem v rozhovoru pro Novinky.

Jurečka měl rezignovat a Svoboda odejít, míní mladý lidovec Talíř

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám