Hlavní obsah

Digitální stavební řízení pod palbou. Nelze v něm naplno pracovat, stěžují si města

Několik měst si stěžuje na přetrvávající nedostatky nového digitálního systému stavebního řízení, který byl spuštěn na začátku července. Pro vyřízení žádostí ho stále nemohou plně využívat. Šéf resortu Ivan Bartoš (Piráti) řekl, že na řešení pracují. Část úřadů si ale nenastavila správně role zaměstnanců, což jim omezuje přístupy v systému.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) je také ministrem pro digitalizaci.

Článek

„Bohužel musíme konstatovat, že ke dni 19. července letošního roku jsme pouze v počáteční fázi evidování podání v systému. A jak již bylo zmíněno, ten prozatím nelze pro práci stavebních úřadů funkčně využívat,“ uvádí v prohlášení tajemnice úřadu v Jablonné v Podještědí Daniela Pastorková.

Obdobné stanovisko vydal také úřad v Kladně, Opavě nebo třeba Klášterci nad Ohří. „Celková nefunkčnost a nepoužitelnost systému bohužel spočívá v desítkách (možná stovkách) dílčích problémů, nedostatků a chyb a je nutné, aby ze strany MMR došlo k nápravě současného stavu,“ napsala klášterecká radnice.

Bartoš: Digitalizace stavebnictví posune Česko o míle daleko. Chyby už dodavatel opravuje

Ekonomika

Všichni volají po urychleném řešení, které pomůže zlepšit funkčnost systému a odstraní právní nedostatky i „logické rozpory“.

„Je 19. 7. !!! Chápu porodní bolesti, ale ty nás bohužel před zákonem a zákonnými lhůtami neochrání! Není to jen problém Nového Boru, ale celorepublikový,“ vyčetl v pátek ministrovi starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (SLK) podle kterého nešlo vkládat žádosti do portálu stavebníka.

„I my už neřešíme stavební řízení podle data, ale především těm, kteří mají úvěr, hypotéku, aby se nedostali do problémů s bankami,“ uvedl.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) Novinkám řekl, že na požadavcích tajemníků měst a obcí pracují, stejně jako na detailnějších manuálech pro úředníky a dalších školeních.

Problémy podle něj mají ta pracoviště, která nemají správně nastavené role a oprávnění pro své zaměstnance, což primárně neurčuje ministerstvo, ale lokální administrátoři.

„Ještě ve čtvrtek si podle dat ministerstva 848 úřadů neurčilo osobu pro příjem dokumentů v systému, MMR je proto nastavilo centrálně. Z celkových 1440 úřadů a dotčených orgánu jich asi polovina neměla přihlášené uživatele. V takovém případě ale ani MMR nemůže pomoci a přiřadit role referentům,“ reagoval pro Novinky a Právo.

Tyto úřady tak z portálu stavebníka nedostávaly žádosti a v systému nemohly naplno pracovat.

Zahlcené úřady

Vyřešit nedostatky chtějí úředníci co nejdříve i proto, že jsou od konce června zavaleni žádostmi. Lidé a stavebníci je v obavách z nového systému houfně podali ještě před účinností nových pravidel.

Například kladenský magistrát obdržel v červnu 2200 žádostí, což je podle úřadu osminásobné navýšení proti tomu, co znali z minulých let. I přes maximální nasazení upozorňují, že nejsou schopni žádosti vyřídit v zákonných lhůtách.

„Došlo k zahlcení našeho úřadu žádostmi podle starého stavebního zákona, což způsobuje jeho paralýzu,“ uvedla vedoucí kláštereckého stavebního úřadu Markéta Vocilková, kde jim počet žádostí oproti loňsku narostl zhruba pětinásobně.

Kdyby zákon začal platit o půl roku později, situaci by to podle ministra nezměnilo. I kvůli „panice“, která, jak řekl, vlivem opoziční kritiky zavládla. Kritika zaznívá od politiků napříč politickým spektrem, byť nejhlasitěji z opozičního ANO.

Bartoš připouští, že některé věci mohli udělat lépe, některé potíže podle něj předvídat nešlo. Úředníkům poděkoval za trpělivost a jejich práci. „Čekají nás ještě náročné týdny, ale věřím, že postupně se dostaneme do bodu, kdy i jim digitalizace výrazně zjednoduší práci,“ sdělil Novinkám.

Systém funguje zatím tři týdny, jde o dosud největší změnu systému. Od digitalizace si vláda slibuje hlavně zrychlení stavebního řízení.

V informačním systému je už evidováno přes 5000 vytvořených dokumentů. Do portálu stavebníka podali žadatelé už přes 2000 žádostí.

Bartoš v roli stavebníka: Zkusil jsem digitálně žádat o povolení rozhledny

Domácí

Výběr článků

Načítám