Hlavní obsah

Dietrichsteinská hrobka v Mikulově patří rodině, potvrdil soud

Mercedes Dietrichsteinová uspěla ve své snaze získat zpět rodovou hrobku v jihomoravském Mikulově. Krajský soud v Brně totiž ve čtvrtek potvrdil, že hrobka patří rodině. Potvrdil tak dřívější rozhodnutí břeclavského soudu. U soudů se Dietrichsteinová domáhala i dalších nemovitostí a pozemků, ovšem neúspěšně.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Dietrichštejnská hrobka v Mikulově.

Článek

V případu hrobky justice posuzovala, zda je silnější právo na odnětí vlastnictví, nebo zda bylo porušeno právo na rodinný a soukromý život. Senát odvolacího brněnského krajského soudu v čele s Liborem Daňhelem nakonec nároku dědičky rodu vyhověl.

Hrobku od devadesátých let vlastnilo město, které také do památky investovalo desítky milionů korun. „Bez vložených prostředků by už možná ani žádná hrobka neexistovala, nebylo prokázáno, že by se město chovalo nějak bez respektu či piety k předkům žalobkyně,“ dokazovala marně nárok města u odvolacího soudu advokátka Mikulova.

Naopak zástupkyně Dietrichsteinové upozorňovala na to, že dědička se musí spoléhat jen na dobrou vůli města. „Sama vzhledem ke svému věku uvažuje nad tím, kde budou uloženy její ostatky, jestli to bude do rodinné hrobky, nebo to bude muset být někam jinam. Ani neví, kdo bude dál o hrobku pečovat. V hrobce jsou uloženy ostatky předků po stovky let a ona neměla ani žádné právo se vyjadřovat k tomu, jak bude s hrobkou nakládáno,“ oponovala dědiččina advokátka.

Lichtenštejnové s nároky na majetek u Prahy u Ústavního soudu neuspěli

Domácí

Otci dědičky Alexandru Dietrichsteinovi zabavil majetek československý stát bezprostředně po druhé světové válce na základě Benešových dekretů. Argumentoval tím, že byl členem Henleinovy Sudetoněmecké strany. Dietrichstein proti zabavení majetku aktivně nevystupoval.

Hrobka bývalých majitelů mikulovského panství je kulturní památkou, vznikla v 18. století na základech vyhořelého kostela svaté Anny. Město nemovitost převzalo v 90. letech minulého století a investovalo do jejích oprav téměř 70 milionů korun. Další peníze stála údržba a provoz. Hrobka je jednou z nejvýznamnějších památek v Mikulově. Město ji v současné době provozuje jako pietní místo s prohlídkovým okruhem. Mercedes Dietrichteinová do hrobky v roce 2017 uložila urny s ostatky svých rodičů.

Cisterciáci už opět hospodaří ve vrácených lesích

Domácí

Výběr článků

Načítám