Hlavní obsah

Dětským pohotovostem scházejí lékaři. Mladí praktici se službám vyhýbají

Na zavřené dveře by mohli v některých nemocnicích brzy narazit rodiče, kteří s dětmi přicházejí pro akutní ošetření. Sloužit na dětských pohotovostech chce stále méně lékařů. Nemocniční primáři proto volají po častějším zapojení praktických lékařů a vyzvali pojišťovny i ministerstvo zdravotnictví, ať situaci řeší. Praktici se nátlaku brání, považují služby spíš za úkol nemocnic.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

„Někteří kolegové (dětští praktici) služby vykonávají a za to jim děkujeme. Na druhé straně ale přibývá těch, kteří do nich nenastupují. Zvláště mladí praktičtí lékaři se vyhýbají službám a ty jsou pak hůř zajištěné,“ upozornil Ivan Peychl, primář Pediatrického oddělení Fakultní nemocnice Bulovka.

Nemocniční lékaři jsou, jak uvedl, vytíženi službami v nemocnici a nemohou být k dispozici ještě pro vykrytí pohotovostí, které fungují na řadě míst nonstop.

Přednosta Dětské kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Jaroslav Škvor zdůraznil, že většina dětských praktiků má atestaci v oboru a může pacienty léčit bez dohledu, zatímco na nemocničních odděleních je odhadem třetina lékařů, kteří zatím sami o péči nemohou rozhodovat.

MAPA: Novela uspíší rušení pohotovostí. Které jsou ohroženy?

Domácí

V jedné nemocnici je podle Peychla asi tisíc lékařů, z nichž každou noc slouží sto padesát až dvě stě. Praktiků působí po republice asi dva tisíce, polovině je přes šedesát let.

„V terénu máme přestárlé dětské pediatry, kteří se potýkají s generačními problémy. Mnohdy jsou to dámy nad sedmdesát let a zaplať pánbůh, že je máme. Když skončí, bude problém. Myslím, že je naprosto amorální nutit tyto lidi sloužit pohotovost a zároveň nepracovat s potenciálem lidí, který je v nevyužitých nemocničních zařízeních,“ řekl Novinkám předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Podle Peychla není cílem nahnat na pohotovosti starší lékaře, ale ty mladé. „Určitě není naším záměrem nutit do služeb lékaře nad pětašedesát let. Kdyby platila jedna služba měsíčně pro lékaře do šedesáti, potřebu služeb by to dobře pokrylo,“ řekl Peychl.

Přetahovaná o mladé pediatry

Praktici tvrdí, že obsazenost nemocničních lůžkových oddělení je malá a tamní lékaři by mohli pohotovosti pokrýt. Nařčení z nečinnosti primáři odmítají. Podle nich jsou pohotovosti předstupněm nemocniční péče a měly by stát na prakticích.

Nedostatek dětských praktiků v regionech nevidí jako překážku pro aspoň jednu službu za měsíc na pohotovosti. Je však otázkou, zda jsou k tomu krajem vyzváni. Vykrýt pohotovost mají podle zákona na žádost krajského úřadu.

K rozsouzení lékařů se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zatím nemá. V otevřeném dopisu si mu pětapadesát přednostů a primářů z různých nemocnic už loni postěžovalo na závažnost situace. Odpověď dostali teprve před týdnem. Ačkoliv si je prý ministr problému vědom, problém vidí v tom, že se oba tábory nedokážou na řešení shodnout. Žádné kroky nenavrhl.

Protichůdné zájmy lékařů se nedaří sladit už řadu let a problém se prohlubuje. Loni se zvažovalo, že by byli praktici finančně škodní na tom, když nebudou služby na pohotovostech brát. Nakonec od toho ministerstvo upustilo.

Praktikům dochází trpělivost. Mladé lékaře se nedaří udržet v terénu

Domácí

Výběr článků

Načítám