Hlavní obsah

Děti dostaly vysvědčení, ministr Bek ho rozdával za humny Hajan

Už od rána svižná muzika. Dívky z nižších tříd vypadaly jako panenky, ty starší, zvláště pak slečny z devátých tříd, které vyrazily do základní školy v Ořechově naposledy, byly často nalíčené, v botách s podpatky. Někteří mladí pánové vsadili na ležérní sportovní letní outfit, ovšem nechyběly ani bílé košile, a dokonce ani motýlek pod krkem. Asi z recese. Všichni bez rozdílu věku s kyticemi v rukou. Poslední den ve školním roce si prostě přišli všichni užít.

Ministr Bek rozdával vysvědčení absolventům devátých tříd v Ořechově u BrnaVideo: Miroslav Homola, Novinky

Článek

A jak řekla ředitelka školy Ivana Šmídová, bylo proč se radovat a i absolventi dvou devátých tříd měli být na co pyšní.

„Všichni deváťáci školu absolvovali, nikdo nemusí opakovat, a co je ještě radostnější, všichni se dostali na další školu či učiliště, které si vybrali. A to není vůbec jednoduché,“ uvedla ředitelka.

Vedení školy pro odcházející připravilo ceremonii, při které vysvědčení rozdával ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který má školu od svého bydliště v Hajanech doslova za humny, necelé tři kilometry.

Po druhém kole přijímaček zůstalo bez školy 701 deváťáků

Domácí

„Nebyla to náhoda, že jsem si vybral právě Ořechov. Jde o velmi úspěšnou obec, která se stala Vesnicí roku Jihomoravského kraje, a také zdejší škola s pěti sty žáky představuje ideální proporcionální zařízení a je rovněž vzorem spolupráce mezi školou a zřizovatelem,“ vysvětlil ministr.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Ceremoniálu rozdávání vysvědčení a loučení se s žáky devátých tříd se zúčastnila celá škola

Inventura přijímaček

Po slavnosti, ke které patřilo i focení s každým absolventem dvou devátých tříd, Bek mimo jiné uvedl, že ministerstvo plánuje na letní prázdniny inventuru systému přijímacího řízení na střední školy, které bylo letos poprvé plně elektronické. Bude se zabývat jeho harmonogramem a počítá se s úpravami jednotlivých termínů či lhůt na základě zpětné vazby od ředitelů středních škol.

„Budeme se rovněž věnovat otázkám financování a také možnostem získávání dlouhodobých úvěrů pro zřizovatel škol,“ uvedl.

Bek platí za senátorskou kancelář v Brně dvakrát víc než kolegové

Domácí

Při už uvolněné prázdninové atmosféře před ořechovskou školou se našlo místo i na docela vážné varování nezávislého starosty obce Tomáše Dudíka, který apeloval na chlapce z devítek, aby to s oslavami ukončení školy nepřeháněli.

„Kluci, bacha, nepřehánějte to s oslavami konce roku,“ vzkázal do rozesmátého hloučku mladých mužů s vysvědčením v ruce starosta.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Každý z absolventů byl ministrovi při předávání vysvědčení stručně představen

A i když to bylo dopoledne plné smíchu a dobré zábavy, objevily se tu a tam i slzičky. Zvláště když paní ředitelka zvala do budovy školy nové absolventy.

„Dveře máte vždycky otevřené a vždy si na vás uděláme chvilku,“ dodala s přáním úspěšného vstupu do dalšího života.

Technické dárky za vysvědčení

Testy

Související články

Výběr článků

Načítám