Hlavní obsah

Déšť se vrátí na celé území, hrozivá je situace na jihu Čech a Olomoucku

Během noci se déšť rozšíří na většinu území ČR a vydatně bude pršet na horách, ale objem srážek už by neměl dosahovat úrovní ze soboty. Nejhrozivěji se situace vyvíjí pro jižní Čechy, kde bude pršet i v úterý a ve středu. Některé propočty ukazují, že by tam protipovodňová opatření nemusela stačit. Nejistá je také situace v Olomouci. Informovali o tom v neděli v noci ministři po jednání Ústředního krizového štábu.

Foto: HZS JK

Lužnice v Dráchově v neděli odpoledne

Článek

„Nadále prší v západní polovině ČR, v oblasti Krkonoš a Jizerských hor i vydatně. Ovšem během noci se déšť opět rozšíří na celé území. Ale ve srovnání se včerejškem a nocí to bude už méně, kolem 20 milimetrů, na horách to může být 50 až 70 milimetrů,“ shrnul předpověď ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Podle něj upírají experti pozornost právě na jižní Čechy a povodí Lužnice a Nežárky. „Lze očekávat větší srážky na jihozápadě. Jižní Čechy mohou být tou velmi zkoušenou částí ČR. Déšť tam zcela neutichne ani v úterý, ani ve středu,“ uvedl.

Další sledovanou oblastí je podle něj střední tok Moravy, Olomouc, litovelské Pomoraví. „Intenzivně propočítáváme, jestli Olomouc vydrží ten tok Moravy; Olomouc má protipovodňovou ochranu na zhruba 20letou vodu. Z modelů hrozily i vyšší úrovně,“ řekl Hladík.

Držely se jen větví. Video ukazuje dramatickou záchranu tří dětí v Broumově

Domácí

Jeho slova potvrdil i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL): „Z hlediska povodí je nejsložitější situace skutečně na jihu Čech, kde nám bohužel déšť setrval po celý dnešní den a situace na povodí Lužnice je velice vážná. Část toho toku se nám daří transformovat do rybníku Rožmberk, kde jsme měli připravených až deset milionů kubických metrů. Toto všechno nestačí, protipovodňová opatření pod rybníkem Rožmberk jsou vybudována standardně na 50letou povodeň, a my si nejsme jisti, jestli se podaří toto dodržet.“

Podle něj se jedná hlavně o oblasti Veselí nad Lužnicí a Sezimova Ústí. Připustil, že není jisté, že nebudou protipovodňová opatření překonána a nebude zapotřebí evakuace. V případě Veselí nad Lužnicí by do ní mohlo být zapojeno až tisíc lidí.

Pokuta až sto tisíc

Situaci na Olomoucku podle něj odborníci stále ještě propočítávají. „Doufáme, že se nám podaří zůstat v režimu těch protipovodňových opatření, byť jsou teď ta čísla nejistá,“ dodal.

Zároveň prý poslední modely dodávají naději Troubkám, protože podle posledních propočtů by se jim tentokrát mohla velká voda vyhnout.

Přesto Výborný i další ministři apelovali na občany a starosty, aby se řídili výzvami hasičů a podrobovali se, byť preventivním, evakuacím.

Počkáme, co bude. Část lidí z Troubek evakuaci odmítá

Domácí

„Na vlastní oči jsem viděl na Frýdlantsku, jak lidé zavírali dveře před hasiči, kteří je přišli zachránit. Dělají to proto, aby se na to samé místo nemuseli vracet za mnohem horších podmínek,“ zdůraznil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že riziku na životě nevystavují jen občané sami sebe, ale i samotné záchranáře.

Poznamenal také, že hazardéři, kteří se schválně vystavují rizikovým situacím, mohou být i stiženi pokutou ve výši až sto tisíc korun. Poukázal na případ muže, který se v plavkách vrhl do rozvodněné řeky, a poznamenal, že policie už se zabývá zveřejněnými videozáznamy.

Rozvodněnou Odru splouvali paddleboardisté, ven z vody je hnala policie

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související články

Výběr článků

Načítám