Hlavní obsah

Děsivé záběry. Šéf státní obory Březka brutálně týrá a zabíjí zvířata

Středočeští kriminalisté ruku v ruce se Státní veterinární správou od středy prověřují zabíjení a možné brutální týrání zvířat odchycených v pasti v oboře Březka v okrese Praha-východ. Jde především o střílení koček. Zvířata podle videí zveřejněných na internetu zabíjel přímo šéf této státem vlastněné obory Libor Beníček nebo jeho podřízený dělník Václav Žáček.

Policie a veterináři řeší brutální týrání zvířatVideo: Jiří Forman, Radim Vaculík, Novinky, Aktu.cz

Článek

Areál patří Výzkumnému ústavu lesního hospodářství a myslivosti, který spadá pod ministerstvo zemědělství. Na případ ve středu upozornil server Aktu.cz. Ten zveřejnil i videa zachycující Beníčka, jak do koček odchycených v kleci bodá klackem a poté je tam fakticky popraví. Jedno ze zvířat nechá trpět, když ho střelí nadvakrát s časovou prodlevou mezi prvním a druhým výstřelem. Mezi oběťmi lesníka je podle záznamů i tchoř tmavý. Server rovněž uvedl, že zabité kočky patřily místním obyvatelům. Obora je v katastru obce Kostelec u Křížků nedaleko Jílového u Prahy a Kamenice.

Nahrály ho vlastní fotopasti

Nahrávky z posledního půl roku dění v oboře pocházejí podle ředitele ústavu Víta Šrámka z jejich vlastních fotopastí, které prý odtamtud kdosi ukradl. I když připustil, že se jeho podřízený Beníček mohl především pícháním klackem do zvířat dopustit jejich týrání, z funkce vedoucího a správce obory jej zatím neodvolá.

V telefonátu s Novinkami naopak jeho jednání ještě bránil s tím, že nešlo o nic nezákonného. A to i přes zjištění, že už si případ převzala policie a také středočeští krajští veterináři, kteří zřejmě co nevidět zamíří přímo na místo činu.

Já to považuju za strašné
ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád

„Z moci úřední jsme se začali zabývat videozáznamem, který se objevil na sociálních sítích, a již včerejšího dne (ve středu) jsme zahájili úkony trestního řízení pro možné podezření ze spáchání zločinu týrání zvířat. V současné době v celé věci tedy vedeme prověřování,“ řekla ve čtvrtek Novinkám mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová s tím, že v případě obvinění hrozí možným pachatelům až šest let za mřížemi.

Muž na Teplicku ubil železnou tyčí fenku pitbulteriéra k smrti

Krimi

Doplnila, že v současnosti kriminalisté vyslýchají aktéry případu, zajišťují důkazy a zároveň spolupracují s dalšími subjekty. Tím je například i Státní veterinární správa, jejíž ústřední ředitel Zbyněk Semerád společné aktivity s policií ve čtvrtek Novinkám potvrdil.

„Obdrželi jsme toto video, a když jsem se na to díval, tak už prvního pohledu je jasné, že muselo dojít k porušování zákona, a to jak veterinárního, tak zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ uvedl Semerád.

Šéf veterinářů: Neomluvitelné

Poznamenal, že ho záběry ze zabíjení koček šokovaly. „Já to považuju za strašné, protože na tom nebylo nic, co by bylo omluvitelné. Nebyl žádný důvod k tomu, co se tam odehrávalo. A rozhodně je mnoho dalších jiných postupů, které jsou humánní a které by zabránily tomu, aby kočky nepronikaly do té obory,“ kritizoval nepřípustné chování Beníčka šéf veterinářů.

Jeho podřízení nyní zaprvé řeší, zda správce obory vůbec mohl zvířata odchytávat, protože k tomu má za jasně daných podmínek oprávnění pouze odborně způsobilá osoba. Ředitel ústavu Šrámek tvrdí, že ano, protože Beníček byl zároveň myslivecký hospodář, který prý takové oprávnění má. Platí to prý rovněž o usmrcování toulavých zvířat nebo těch vzdálených více než 200 metrů od obydlí.

Podle Semeráda by měl dotyčný člověk nejprve ověřit, zda kočky nebyly očipované či nepatřily někomu z místních, a případně jim je vrátit. I kdyby ne, je program nastaven tak, že jsou kočky vyšetřeny, zkontrolovány veterinárně, kastrovány a vráceny na svobodu.

Kotě přežilo útrapy a má nový domov. Odměna za nalezení tyrana je 70 000 korun

Domácí

Veterináři se budou také zabývat tím, zda se vedoucí obory nedopouštěl na zvířatech týrání.

„Tady došlo k tomu, že střelnou zbraní jsou okamžitě, já bych neřekl ani usmrcována, ale likvidována zvířata, zejména kočky. To se bude zkoumat z naší strany z hlediska týrání, protože v jednom tom případě je vidět, že píchá do kočky klackem, aniž by bylo z toho patrno, jaký je toho účel. Protože tam žádný účel není, protože (kočka) nikam utéct nemůže. A pak dojde k zastřelení,“ popsal zřejmě nezákonné jednání Beníčka ústřední ředitel Státní veterinární správy.

Doplnil, že kdyby bylo nutné odchycená zvířata utratit, což se také může v některých případech stát, má to provést pouze veterinář, který používá humánní způsoby usmrcení.

„Tady nic z toho zatím takto nevypadalo a my samozřejmě budeme řešit i případné týrání. A protože byla použita střelná zbraň, tak i ve spolupráci s policií,“ konstatoval Semerád.

Když správa zjistí pochybení, věc předá do správního řízení zástupcům obce s rozšířenou působností, pod kterou obora a případně i výzkumný ústav spadají. Následná sankce pak činí u fyzické osoby až jeden milion korun, u právnické jsou to maximálně tři miliony.

Avšak v okamžiku, kdy je tam podezření na závažnější nezákonné jednání, věc si přebere policie, což se už v tomto případě stalo. Veterináři jsou s ní nyní ve spojení a domlouvají se na společném postupu.

Beníček: Žádné píchání klackem

Beníček se při konfrontaci s redaktorem serveru Aktu.cz bránil tím, že se snažil kočky dostat pomocí klacku ven. „Proč bych je dostával z pasti ven a pak je střílel,“ protiřečil si pak správce obory. „Tady žádné píchání klackem neproběhlo,“ tvrdil v rozporu s nahrávkou.

Když byl následně dotázán, proč zastřelil i tchoře tmavého, který je uveden v Červeném seznamu savců, mylně i přes své vysokoškolské vzdělání, znalosti a letité zkušenosti lesníka řekl, že šlo o kunu. Že se přitom jednalo skutečně o tchoře, následně Novinkám potvrdil i Beníčkův nadřízený Šrámek.

Ve čtvrtek byl Beníček v telefonátu s Novinkami strohý. „Byl jsem v té věci podat vysvětlení a ze strany policie probíhá prověřování, které je neveřejné. Takže se k tomu ani nemohu vyjadřovat,“ řekl redakci bez dalšího komentáře.

Jeho nadřízený Šrámek pak vedoucího obory usilovně obhajoval. „Snímky tak, jak tam jsou, vypadají dramaticky, takže se tomu pochopitelně věnujeme. Nahlížíme i na to z pohledu legislativy a z hlediska té myslivecké je to v pořádku a nedošlo k porušení zákona,“ řekl Novinkám Šrámek.

Upozornil, že záběry z fotopastí jsou na videu vybrány jen ty dramatické. „Zdaleka to není tak, že by každá kočka či jiné zvíře chycené v té pasti byly loveny. Velká část těch zvířat se vypouští zase ven z obory,“ míní ředitel státního ústavu.

Připustil, že část Beníčkova jednání vzbuzuje otázku možného týrání zvířat, a to v okamžiku, kdy na videu píchá do koček klackem.

„To se snažíme prošetřit, protože to za úplný standard nepovažujeme,“ doplnil Šrámek. Druhým dechem ale dodal, že právě ta zvířata, do kterých Beníček píchal, byla pak vypuštěná na svobodu.

Měly hnis v očích. Týrané kočky z Ústí nad Labem skončily v náhradní péči

Krimi

Na otázku Novinek, proč vůbec musely být kočky zastřeleny, odpověděl, že odlovy koček probíhají podle zákona o myslivosti, který to umožňuje.

„Kočky jsou navíc spíše minoritním případem. Šlo tam spíše o lišky, které jsou odloveny z toho důvodu, že v oboře máme i chov drobné zvěře včetně významně chráněného tetřívka,“ zdůvodnil Šrámek.

Zastřelené kočky byly podle něj z hlediska zákona o myslivosti toulavé. A usmrceného tchoře označil za „šelmu a predátora“, jehož populaci je rovněž možné v uzavřených oborách redukovat.

Na přímý dotaz redakce, zda Beníčka nechává na pozici vedoucího obory, odvětil, že zatím ano. „Protože nemáme v tuto chvíli žádnou možnost náhrady. Pochopitelně to, co jsme v tuto chvíli zastavili, bylo střílení zvířat ve sklopcích (klecových pastích),“ uzavřel Šrámek.

Za práva zvířat. Aktivisté v Praze se svlékli do spodního prádla

Domácí

Výběr článků

Načítám