Hlavní obsah

Desítky let hořící toxická halda v Ostravě se má uhasit pod sarkofágem za tři miliardy

Ostrava

Zhruba ještě 10 let má trvat sanace největší hořící haldy v Evropě, která se nachází v ostravské části Heřmanice. Za nejvhodnější metodu pak pracovní skupina zřízená ministerstvem průmyslu a obchodu vybrala stavbu sarkofágu, který v odvalu zastaví hoření. Náklady na sanaci, které se mají pohybovat kolo tří miliard korun, uhradí stát.

Foto: Adéla Knapová, Právo

Sanace heřmanické haldy by mohla být hotova za 10 let

Článek

„Po pečlivém zvážení a důsledné analýze pěti technických variant jsme vybrali metodu, která bude bezpečná, spolehlivá a kterou bude hlavně možno provést s minimálním dopadem na okolí. Zahrnuje vytvoření ochranného sarkofágu kolem termicky aktivní části haldy a její oddělení od studené části pomocí dvou nových oddělovací stěn,“ popsal po jednání pracovní skupiny v Ostravě ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Uvedl, že hlavním cílem metody je co největší utěsnění hořícího odvalu a zamezení přístupu vzduchu. „To umožní použití materiálů, jako jsou jílovitá zemina nebo stabilizát z elektrárenského popílku,“ nastínil a dodal, že navržený postup nejen ochrání životní prostředí a zdraví obyvatel, ale nabízí také možnost využít teplo z haldy například k vytápění v okolí odvalu, který tvoří hlušina a odpady z bývalých ostravských dolů a koksoven.

Foto: Pavel Karban

Ministři financí a průmyslu a obchodu, Zbyněk Stanjura (vlevo) a Jozef Síkela, jednali v Ostravě kvůli sanaci heřmanické haldy

Halda Heřmanice má rozlohu asi 103,5 hektaru a odhadem je na ní uloženo 30 milionů tun materiálu. Odval hoří zevnitř desítky let, přitom se do vzduchu uvolňují nebezpečné látky. O haldu se stará už 22 let státní podnik Diamo, který také začal s její původní sanací. Ta byla ale zastavena, kvůli haldě se řeší několik sporů, například mezi firmou, která prováděla opatření proti šíření termické aktivity, nebo kvůli pozemkům.

Podle Síkely by nová sanace měla trvat asi 10 let a provádět ji bude státní podnik Diamo. Ten už má totiž s touto metodou zkušenosti. V minulosti ji použil při sanaci hořícího odvalu dolu Schoeller v Libušíně na Kladensku.

Toxická halda v Ostravě prohořívá ke skládce nebezpečného odpadu. Stát jenom přihlíží

Domácí

„Bude to dlouhodobý proces, který přinese nemalé nároky na financování. V této chvíli odhadujeme, že bude potřeba 2,3 až 3 miliardy v průběhu deseti let,“ poukázal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který se ostravského jednání skupiny také zúčastnil. Ujistil, že spolu se Síkelou předloží a doporučí vládě projekt sanace financovat ze státního rozpočtu.

Předseda pracovní skupiny Eduard Muřický uvedl, že všech pět variant bylo posouzeno z různých hledisek. „Všichni členové se vyjádřili pozitivně k vybrané variantě, panovala na ní z toho odborného hlediska shoda,“ ujistil.

Ředitel Diama Ludvík Kašpar řekl, že zvolený způsob sanace zahrnuje vytvoření ochranného sarkofágu a stavbu dvou nových oddělovacích stěn, které navážou na stěnu, která se už buduje. Cílem bude oddělit termicky aktivní části haldy od nezasažené hlušiny, sousední skládky chemických odpadů a kalových nádrží.

S pracemi bude moci Diamo začít, až bude mít veškerá povolení nejen od báňského úřadu, avšak bez ohledu na to, zda má vypořádané pozemky. „My jsme zahájili řízení s báňským úřadem ohledně schválení plánu nakládání s těžebním odpadem, což je úplně první krok. Když všechno půjde dobře, tak můžeme na konci nebo zkraje příštího roku některé práce už začít,“ nastínil Kašpar.

Ostravany tráví jak ryby v Bečvě, zlobí se lidé kvůli hořící haldě Heřmanice

Domácí

Výběr článků

Načítám