Článek
Přehled vyhovujících a nevyhovujících vzorků dali inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce na web Potraviny na pranýři. Přepálený olej našli v různých koutech republiky, a to například v Písku, Klatovech, Hlučíně, Brně, Lutíně, Olomouci, Příbrami i Boskovicích a na dalších místech.
Každý zhruba desátý vzorek inspektoři vyhodnotili jako přepálený. „Při hodnocení posuzovali, zda vykazují jeden nebo více ukazatelů tepelného rozkladu olejů a tuků, a nelze je tedy použít při výrobě pokrmů a jejich uvádění na trh,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Podle něj inspektoři posoudili vůni, chuť a barvu, dále přítomnost zuhelnatělých zbytků, ale i stanovení obsahu takzvaných polárních látek. U vybraných olejů provedli také laboratorní analýzu. U těch, kdo porušil předpisy, zahájí inspektoři správní řízení o uložení pokuty.
Pravidelné čištění fritézy
Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. „V osmi kontrolovaných provozovnách inspektoři uložili opatření v souvislosti s nedodržením hygienických požadavků na zařízení. Provozovatelé nevyhovující stav odstranili a musí zajistit pravidelné čistění fritézy,“ řekl Kopřiva.
Zároveň zmínil, že podle výsledků kontrol v předchozích čtyřech letech je vidět trend mírného zlepšování situace. Dříve inspektoři zjistili nevyhovující parametry až u 17 procent hodnocených fritovacích olejů. „Celkovou situaci ale nelze ani v současnosti považovat za uspokojivou,“ zdůraznil Kopřiva.
Inspekce odhalila vysoký podíl méně kvalitních olivových olejů
