Hlavní obsah

Deset let trvající kauza hejtmana Půty opět před soudem. Verdikt snad na jaře

Ještě nejméně čtvrt roku potrvá, než zazní verdikt v liberecké korupční kauze, v níž je obžalováno pět firem, mimo jiné Metrostav, a devět lidí včetně hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj). Krajský soud v Liberci v pondělí 7. října začal znovu kauzu projednávat, a to po rok a půl trvající přestávce. Obviněn byl Půta přesně před deseti lety.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Martin Půta (SLK)

Článek

S ohledem na aktuální pauzu se mělo nynější hlavní líčení konat celé znovu, ovšem na návrh předsedy senátu Pavla Pachnera, s nímž souhlasili všichni zúčastnění, se budou nyní číst několik dní protokoly. Nejméně 140 stran protokolů z hlavního líčení, ale i nové listinné důkazy a také rozsudky dvou z obviněných a společnosti Metrostav, které mezitím padly v jiných soudních případech. Ty se však libereckého hejtmana netýkají. Právě čekání na ukončení těchto soudních přelíčení zapříčinilo přestávku v liberecké kauze.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Hejtman Martin Půta přichází k soudu v pondělí 7. října 2024.

Předali jsme úplatek Půtovi, přiznal Metrostav. Je to účelové, brání se hejtman

Krimi

„Já jsem rád, že se tady po roce a půl setkáváme, a snad se celá kauza, za mě nesmyslná, od začátku založená na konstrukcích, blíží ke konci,“ řekl před jednáním Půta. Stejně jako většina obžalovaných se však čtení protokolů účastnit nebude.

Podle předsedy soudu Pachnera v případě, že nepřibydou žádné nové důkazy, bude dokazování ukončeno a přijdou na řadu závěrečné řeči. Předpokládá, že další líčení bude v polovině ledna a v únoru příštího roku. Mimo jiné i proto, že spis je přidělován novému státnímu zástupci, který ho musí znovu nastudovat.

Liberecká korupční kauza se týká projektů liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) z let 2012 až 2014 téměř za 100 milionů korun. GEPO chtělo na své projekty čerpat evropské dotace, avšak nakonec společnosti nebylo vyplaceno nic a projekty se nerealizovaly.

Hejtman Půta je obžalobou obviňován z toho, že přijal úplatek a zneužil pravomoci veřejného činitele, když se měl údajně snažit získat finanční podporu pro společnost GEPO na opravu kostela Máří Magdalény v Liberci. A to v souvislosti se zajištěním dotace 55 milionů na rekonstrukci kostela za 65 milionů, kterou pro GEPO dělala firma Metrostav.

V případě prokázání viny hrozí Půtovi pět až deset let vězení. Hejtman však od začátku svou vinu odmítá s tím, že žádný úplatek nežádal ani nepřevzal.

V Libereckém kraji vítězní Starostové vyjednávají s ANO a koalicí Spolu

Krajské volby

Výběr článků

Načítám