Hlavní obsah

Deset Čechů odcestuje z Libanonu slovenským letadlem

Slovenským letem z Libanonu do Bratislavy poletí i deset Čechů a jejich tři rodinní příslušníci libanonské národnosti, informoval mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Pro evakuační let se Slováci rozhodli poté, co začala izraelská armáda v Libanonu intenzivně útočit na cíle spojené s šíitským militantním hnutím Hizballáh.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Ostřelování jižního Libanonu z izraelské strany hranice. Obě země na sebe přes hranici útočily takřka nepřetržitě od loňského října, nicméně po organizovaném výbuchu pagerů příslušníků Hizballáhu se útoky začaly stupňovat.

Článek

Armádní letadlo vyslali Slováci už v pátek. Podle šéfa slovenské diplomacie Juraje Blanára o evakuaci z Libanonu projevilo zájem 31 Slováků včetně pracovníků slovenské ambasády a jejich rodinných příslušníků. Armádní letecký speciál odveze z Libanonu také více než 40 občanů jiných států, kteří o to požádali.

Už ve čtvrtek Bratislava informovala, že jsou mezi nimi také Češi. V sobotu mluvčí upřesnil, že Čechů bude asi deset. V systému Drozd bylo k pátečnímu dni zaregistrovaných 101 Čechů v Libanonu.

Libanonští vojáci poprvé opětovali izraelskou střelbu

Blízký a Střední východ

Související články

Čechy z Libanonu přiveze slovenský speciál

V pátek odletí do Libanonu slovenský vojenský speciál, který ze země evakuuje slovenské a české občany. Speciál je dopraví do kyperské Larnaky a pak na...

Výběr článků

Načítám