Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji musí být po povodni zbouráno 72 staveb

Po ničivých zářijových povodních na území Moravskoslezského kraje statici rozhodli o demolici dvaasedmdesáti staveb. Z toho je sedmatřicet rodinných domů. Nejvíce objektů půjde k zemi na horním toku řeky Opavy na Bruntálsku. Média o tom informoval ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař.

Foto: Reuters

Následky povodní v obci Zátor na Bruntálsku. I zde se musejí některé objekty zbourat.

Článek

Bourat se budou objekty především v Zátoru, Široké Nivě, Branticích, ale také v Holčovicích, Karlovicích, Nových Heřminovech a ve Vrbně pod Pradědem. „K zemi půjde i šest budov v ostravské Nové Vsi,“ uvedl ředitel hasičů s tím, že v kraji stále působí organizované skupiny statiků a odborníků ze stavebních úřadů pod hasičskou organizací.

„Proto máme od nich ucelené informace o stavech objektů po povodni v našem kraji. Kromě sedmatřiceti rodinných domů se musí bourat například kino v Široké Nivě, dále pak různé hospodářské budovy a dílny,“ upřesnil Kuchař.

Nejrychleji jsou bourány objekty z bezpečnostních důvodů; ty mají na starosti právě hasiči. „Jde o budovy, jejichž demolice spěchá, protože ohrožují například další objekty či lidi pohybující se v jejich okolí,“ vysvětloval ředitel hasičů. Další demolice pak dělají komerční firmy či si je vlastníci rozeberou sami.

Plyn a elektřina

Hejtman Josef Bělica (ANO) sdělil, že v Moravskoslezském kraji stále působí bezmála 400 vojáků s 98 kusy techniky. Bez plynu podle něj zůstává 121 přípojných míst v Holčovicích na Bruntálsku. Provizorně tam je z cisterny zásobován plynem domov pro seniory. Do konce října by u většiny měla být dodávka obnovena.

Bez elektřiny je v regionu 31 domů. „Kapacity dodávek elektřiny jsou dostatečné na to, aby lidé v případě potřeby mohli elektřinou topit,“ řekl a dodal, že ČEZ vyměnil tři tisíce vodou poškozených elektroměrů. Další se mění.

Byl připraven k nastěhování. Po povodni statik zoufalým manželům řekl, že je nutná demolice

Domácí

Výběr článků

Načítám