Hlavní obsah

Dejvické nádražce hrozí opět konec. Netransparentní fraška, brání se provozovatel

Správa železnic (SŽ) vypsala výběrové řízení na nájemce prostor v budově pražského dejvického nádraží, kde se mnoho desetiletí nachází oblíbená nádražní restaurace. Záměr SŽ odmítá provozovatel podniku, který postup ve vyjádření označil za „netransparentní frašku“.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Zimní zahrádka v dejvické nádražce

Článek

Mluvčí SŽ Dušan Gavenda uvedl, že restaurace, jíž nikdo neřekne jinak než nádražka, nyní prostory užívá bez nájemní smlouvy, která skončila v polovině roku 2022. 

Ve výběrovém řízení SŽ požaduje za metr čtvereční restaurace 170 korun, u zahrádky pod kaštany 90 korun za měsíc, smlouva má být na pět let.

Spor mezi státní organizací a provozovatelem slavné dejvické nádražky vznikl před několika lety kvůli zvýšení nájmu.

Mezi Masarykovým nádražím a Dejvicemi začala dvouletá výluka, vizualizace slibuje razantní modernizaci

Ekonomika

Na obranu podniku se tehdy vzedmula vlna podpory a vznikla petice, nakonec se strany dohodly na prodloužení smlouvy právě do poloviny roku 2022. Za zachování legendární restaurace se zahrádkou pod kaštany se přimlouval i starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS).

Stárek redakci řekl, že podpora restauraci ze strany dejvické radnice trvá. „Nejde jen o to, že nádražka je nějaké restaurační zařízení, ale je to jedna z ikon. Myslím, že historicky to byl jeden z prvních, ještě předrevolučních nonstopů. Chtěli bychom, aby to zůstalo zachováno,“ uvedl Stárek.

Podle Gavendy provozovatel restaurace Martin Ullmann neuspěl u soudu, kde se domáhal zachování nájmu ze strany SŽ.

Je to jedna z ikon. Myslím, že historicky to byl jeden z prvních, ještě předrevolučních nonstopů. Chtěli bychom, aby to zůstalo zachováno.
starosta Prahy 6 Jakub Stárek

„Všechny tři iniciované soudní spory pan Ullmann prohrál, z toho dva pravomocně ­ neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu ČR ani s ústavní stížností před Ústavním soudem. Zatím nepravomocně prohrál i poslední spor,“ řekl Gavenda.

Ullmann podle svého nedávného vyjádření na sociálních sítích postup SŽ považuje za netransparentní, výběr nového nájemce je podle něj předem domluven a za zachování podniku bude bojovat všemi právními kroky.

Na pátek 28. června svolal do restaurace akci na její podporu s pivem za polovinu.

Stárek chápe, že se SŽ musí chovat jako řádný hospodář, chce ale s ní i s ministerstvem dopravy jednat o zachování nádražky. „Uděláme maximum, aby tam zůstala,“ dodal Stárek.

Legendární nádražka definitivně skončila, cedule se smutně válely ve vestibulu

Lifestyle
Související témata:
Nádražní restaurace

Výběr článků

Načítám