Hlavní obsah

Dědečkovi sahala voda po krk. Kdyby ho z domu nevytáhli hasiči, utonul by

Štěnovice

Absolutní bezmoc zažil Zdeněk Soukup ze Štěnovic na jižním Plzeňsku, kde se v neděli odpoledne přehnala blesková povodeň. V domě, kam se nekontrolovaně valila voda, zůstal uvězněný jeho 82letý imobilní dědeček. Seniora, jenž byl v ohrožení života, zachránili hasiči.

Zdeněk Soukup popisuje bleskové záplavy ve Štěnovicích na jižním Plzeňsku.Video: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Soukup vyrazil v neděli odpoledne nakoupit s pětiletým synem. Cestou zpátky už mu volala manželka, že přišla silná bouřka, nedaleký Losinský potok se vylil z koryta a uvnitř jejich domu je více než metr vody. „V přízemí byl děda, ke kterému se nikdo už nedostal. Je nemohoucí, chodí hodně špatně, pouze o francouzských holích. Byl na sedačce a voda už mu vystoupala po krk,“ popisoval dramatické chvíle muž.

K muži nebylo možné se přes vysokou hladinu vody dostat. „To bylo hrozný. Nemohl jsem nic dělat. Jenom jsem se modlil, aby už se něco dělo… hrozná bezmoc,“ líčil.

Následky bleskových povodní ve Štěnovicích na jižním Plzeňsku. Video: Klára Mrázová, Novinky

Naštěstí rychle přispěchali na pomoc místní dobrovolní hasiči. Ani oni se nemohli dovnitř kvůli velkému proudu dostat dveřmi, a tak rozbili okno a seniora zachránili. „Vytáhli ho ven oknem, protože jinak by tady utonul,“ popisuje Soukup. Je nesmírně vděčný právě hasičům. Ti potvrdili, že šlo o náročný zásah. „V tomhle případě to bylo opravdu o vteřiny,“ shodli se dobrovolníci.

„Naštěstí manželka s ročním dítětem a osmiletou holčičkou byla nahoře v patře,“ doplnil muž.

V přízemí domu je spoušť

Přízemí je naprosto neobyvatelné. Soukupovým už v neděli přispěchali na pomoc přátelé i lidé z obce. Společně vyklidili veškerý nábytek a vybavení. „Místní i kamarádi mi hrozně moc pomohli,“ zdůraznil Soukup. V pondělí je čeká ještě vyčistit garáž, kde také zůstala spoušť, a odstranit silné nánosy bahna.

Zasažená jsou ve Štěnovicích obydlí v ulici V Potocích. V pondělí ráno tam znovu dorazil starosta Jan Polívka s kolegy. Společně obcházeli postižené domy a ptali se, co všechno lidé potřebují. „Od neděle pracujeme. Lví podíl nesou samozřejmě hasiči. Obyvatelům pomáhají známí, příbuzní i místní,“ vyjmenoval.

Ve Štěnovicích zachraňoval jednoho muže i vrtulníkVideo: Jan Polívka, Novinky

U domů už jsou přistavené kontejnery na zničené věci, během dopoledne také přijela těžká technika. „Protože voda zničila místní komunikaci, jsou někteří lidé odstřihnutí a nemohou odjet autem, musí jen pěšky. Je nutné komunikaci zase zpřístupnit,“ nastínil Polívka.

Starostovi už se také hlásí dobrovolníci, kteří by chtěli ve Štěnovicích pomoct. „Je to skvělé a moc děkujeme. Až zjistíme potřeby jednotlivých lidí, budeme na to reagovat a koordinovat dobrovolnickou pomoc i sbírku,“ řekl.

Auto uplavalo, bahno mají všude. Na Plzeňsku se vzpamatovávají z bleskové povodně

Domácí

Výběr článků

Načítám