Hlavní obsah

Ďáblice opět bojují o své středisko Včela, developer ho chce zbourat

Když vrcholí letní prázdniny, jako by to byl vhodný čas na zásadní úřední rozhodnutí. Spolek Krásné Kobylisy zjistil, že stavební úřad Prahy 8 nyní zahájil řízení o odstranění stavby střediska Včela ve Střelničné ulici, o což už dříve požádal majitel, CPI Reality miliardáře Radovana Vítka.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Střediska obchodu a služeb sídliště Ďáblice se nejčastěji nazývají Včela podle Lidového spotřebního družstva Včela, které je na přelomu 60. a 70. let vybudovalo.

Článek

Dřívější investorův plán postavit na místě původních Včel, tedy nízkých staveb občanské vybavenosti podle Lidového spotřebního družstva Včela pro velkorysé sídliště z přelomu 60. a 70. let, nové věžáky, odmítli jak místní, tak hlavní město i Praha 8. Jenomže majitelova snaha o demolici původních objektů trvá.

Opět se aktivizuje ďáblická občanská společnost a viní město, že pozemky CPI Group prodalo. Stalo se to v roce 2010 na přelomu éry Pavla Béma a prvního období Bohuslava Svobody (oba ODS).

Praha 8 odmítla výškové domy v Ďáblicích a víc pater u současných

Domácí

Od té doby se zrodila územní studie, která nové výškové dominanty v hotovém sídlišti nepřipouští. Jak na časté interpelace opakoval primátorův náměstek Petr Hlaváček (STAN), studie je neopominutelným nástrojem pro územní plánování a stavební úřad Prahy 8 by se jí měl držet.

Jenomže Ďábličtí o tom mají své pochybnosti. „Společnost CPI zaslala žádost o demolici v loňském roce měsíc poté, co byla schválena územní studie sídliště Ďáblice. Ta jasně stanovuje na tomto místě nízkopodlažní budovu a využití pro občanskou vybavenost. CPI tak jede na sílu,“ uvedl předseda spolku Krásné Kobylisy Ladislav Čapek.

S & P snížila Vítkově CPI Property Group rating do spekulativního pásma

Ekonomika

Investor stavebnímu úřadu pouze loni v červenci ohlásil svůj záměr, nyní se však koná řízení, jehož účastníky vedle Prahy a Prahy 8 jsou také majitelé sousedních pozemků. „Stavby a pozemky se nacházejí na ploše mezi ulicemi Střelničná a Tanvaldská. Jedná se o odstranění nadzemních i podzemních částí staveb včetně odstranění všech vnitřních technických instalací a odstranění dalších objektů nespojených základy se zemí,“ uvedl úřad v oznámení.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Logo Včely

Ďábličtí spustili petici a vyzývají se na sociálních sítích, aby proti vydání demoličního výměru vznesli do 19. srpna námitky. „Je to poslední šance pro majitele bytů v okolních domech, jak se vyjádřit proti plánované demolici tohoto okrskového centra, kam lidé chodí nakupovat a za drobnými službami,“ apeloval spolek.

Čapek očekává, že pokud investor dosáhne svého a Včelu zboří, jen zvýší tlak. „Buď může nechat v místě několik let díru v zemi a suť, kolem které budou obyvatelé smutně procházet, nebo tam postaví věžáky,“ uvedl šéf spolku.

Foto: spolek Krásné Kobylisy, Novinky

Již dříve investor přes odpor místních nechal zbořit takzvané spojovací krčky, které chránily třeba před deštěm.

Středisko přitom zdaleka není bezcennou stavbou. „Včela ve Střelničné ulici z roku 1969 je pozdním dílem významného funkcionalistického architekta Antonína Tenzera. Během výstavby sídliště sloužila jako jeho první centrum, které v rozlehlém atriu, koncipovaném jako náměstí s lavičkami, zelení a uměleckým dílem, spojilo obchody, poštu, kadeřnictví a další služby,“ popsala už dříve architektka Hana Řepková z Národního památkového ústavu.

Město samo podle dřívějších Hlaváčkových vyjádření investorovu snahu zastavit nemůže, a to kvůli rozdílu mezi volenou samosprávou a státní správou, tedy stavebním úřadem. Ani primátorův náměstek podle svých slov nemůže vstupovat do spisu jen prostřednictvím informačního zákona. „To není výmluva, to je realita, jak je to u nás nastaveno,“ hájil se Hlaváček před opakovanými interpelacemi zástupců Krásných Kobylis.

Lidé v Komořanech nabízejí radnici milion, aby zabránili stavbě závodníka Vavřince

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám