Hlavní obsah

D1 mezi Ostravou a Polskem je po povodních opět v provozu, zatím ale s omezením

Aktualizováno

Na zaplavené dálnici D1 k polským hranicím, na okraji Bohumína na Karvinsku, byl v pondělí ráno krátce po 08:00 obnoven provoz. Jezdí se tam obousměrně v levém jízdním pásu. Informoval o tom po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje hejtman Josef Bělica (ANO).

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Takhle dálnice D1 u Bohumína vypadala v pátek v poledne. Stále na ni přitékala voda.

Článek

Ještě v pátek to s obnovením provozu na zaplavené dálnici D1 mezi Ostravou a polskými hranicemi vůbec nevypadalo dobře. Díky složkám integrovaného záchranného systému a silničářům se v pondělí mohla tato část dálnice u Bohumína otevřít, i když zatím jen částečně.

Jezdí se tam obousměrně v levém jízdním pásu, tedy ve směru, který původně sloužil jen z Polska na Ostravu. Podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla bude v celé délce částečně obnoveného provozu také omezena rychlost.

„Po celovíkendové práci včetně nocí se nám podařilo zamezit průtoku vody na D1 v kilometru 370 a zároveň připravit levý jízdní pás ke zprovoznění. ŘSD tak dnes ráno obnovuje provoz na D1 po povodních v celé délce s tím, že na zhruba dvou kilometrech se bude jezdit v režimu 1+1 s rychlostí 60 kilometrů za hodinu,“ upřesnil Mátl.

V druhém směru dálnice práce pokračují

Na D1 řeka Odra při povodni rozbořila protipovodňová opatření i protihlukové stěny. Dálnice byla za Ostravou více než týden uzavřená od 361. kilometru, tedy od mimoúrovňového křížení v ostravském Přívoze. Problém byl v tom, že na ni stále na 370. kilometru u Bohumína přitékala voda. Ještě v pátek ŘSD neznalo zdroj a obávalo se, že tok změnil řečiště.

Na stále uzavřeném pruhu z Česka do Polska budou pokračovat další práce na utěsnění průrvy. Kdy bude tento pruh otevřen pro dopravu, zatím není jasné.

„Jsou tam ještě nějaké průsaky, takže se tam řeší jíl a podobně. Prosakuje tam nějaká voda, která ale nemusí být problémem. Pod samotnou dálnicí gravitačně vede odvodňovací potrubí, které je zatím stále zacpané, takže tam bude pracovat i sací bagr,“ vysvětlil ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař.

Podle policejního ředitele Tomáše Kužela ale i částečné obnovení provozu na dálnici D1 regionu dopravně výrazně pomůže.

Na D1 u Bohumína stále proudí voda. Pokud změnila Odra řečiště, bude to s obnovením provozu složitější

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám