Hlavní obsah

Čunkův zákaz mobilů na školách je nezákonný, tvrdí ministerstvo

Od září budou děti vsetínských základních škol odkládat každé ráno své mobily a vracet se k nim budou až po vyučování. Ředitelům škol přikázalo vedení města v čele se starostou a senátorem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), aby změnili školní řády tak, aby tomuto požadavku vyhovovaly. Podle ministerstva školství je ovšem takové usnesení nezákonné.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Starosta Vsetína Jiří Čunek

Článek

„Zakázali jsme mobily ve školách. S odvahou dělat, co je správné, ne jen snadné,“ chlubí se titulek videa na facebookovém profilu Jiřího Čunka. „Děti na vsetínských základních školách odevzdají mobilní telefony před začátkem vyučování a dostanou je po jeho skončení. Ani o přestávkách, ani v hodinách, když budou ve škole, mobily mít nebudou,“ vysvětluje starosta ve videu na toto téma.

Jeho slova potvrzuje i usnesení rady města Vsetín z 19. července. To ukládá ředitelům základních škol, aby zakázali žákům školním řádem používání mobilních telefonů a jiných elektronických zařízení. V čase vyučování je mají odložit do uzamykatelné šatní skříně nebo odkládací skříňky na mobilní telefony. Výjimkou mají být nezbytné zdravotní důvody.

Vsetín bude každé ráno zabavovat školákům mobily. Rodiče se bouří

Domácí

Podle ministerstva školství ovšem takto postupovat nelze. Byť je město zřizovatelem dané školy, jeho pravomoci jsou omezené a přesně dané školským zákonem. „Mezi ně nepatří právo přímo určovat nebo nařizovat obsah školního řádu. Jakékoli usnesení rady města v tomto smyslu je nezákonné, ředitel školy je nemusí poslechnout a nemůže za to být postižen,“ uvádí stanovisko, které Novinkám poskytla mluvčí rezortu Tereza Fojtová.

„Školy mohou ve školním řádu omezit, nebo dokonce zcela zakázat používání mobilů, ale je to jen v jejich kompetenci,“ potvrdila Lucie Slejšková z obecně prospěšné společnosti EDUin.

Rada schvaluje i odměny

Čunek nicméně trvá na svém. „Místo aby to udělal stát, jen posílá přes ministerstvo školství svůj názor. My máme jiný názor, necháme to tak, zákaz zůstane v platnosti.“

Dodal, že by ve Vsetíně zcela jistě vyhověli zmíněnému právnímu názoru, pokud by ředitelům zákaz nenařídili, ale důrazně doporučili. „Vzhledem k tomu, že ředitel od obce bere odměny, rada mu schvaluje odměny, když mu něco důrazně doporučí, tak to udělá. Ale mně přijde, že je to pokrytecké,“ řekl vsetínský starosta.

Tužka a papír. Itálie od září zatrhla ve třídách chytré telefony

Evropa

Ministerstvo ve svém stanovisku popisuje, že používání mobilů je možné omezit ve školním nebo vnitřním řádu, ten však vydává ředitel školy po jeho schválení školskou radou. Zřizovatel přitom jmenuje jen třetinu členů této rady, další volí podle školského zákona pedagogičtí pracovníci, poslední část pak studenti, v případě jejich nezletilosti zákonní zástupci. Podle Slejškové nemůže zřizovatel hlasování rady nijak obejít.

Podle ministerstva se ve školním řádu může objevit omezení, kdy studenti svůj mobil sami odloží do uzamykatelné skříňky. Do ní ovšem nesmí mít přístup nikdo jiný, žák zároveň musí mít možnost si mobil vyzvednout třeba na polední pauzu.

Francouzská obec zakázala lidem používání mobilů na veřejnosti

Koktejl

Podle Čunka jsou mobily nejen zdrojem šikany, ale i nepozornosti. „Chceme mít ve Vsetíně chytré děti,“ zdůvodnil usnesení. Město je zřizovatelem pěti základních škol, nová pravidla by v nich měla platit už od 1. září.

„Určitá regulace ve školách je potřeba. My to máme už osm, možná deset let řešené tak, že si děti mobilní telefony nechávají u sebe, ale vstupem do školy je musí vypnout. Zapnou si je, až když ze školy odcházejí,“ popsal Libor Slováček, ředitel jedné z pěti zmíněných škol, ZŠ Trávníky. „Vždy o tom rozhoduje konkrétní škola v rámci svého školního řádu,“ dodal Slováček.

Zároveň chápe potřebu zřizovatele, aby se pravidla na školách sjednotila, protože jinde děti mohly mobily o přestávkách používat. Jak přesně bude praxe na školách od 1. září vypadat, zatím Slováček nechce předjímat.

Čunek napadne Česko ve Štrasburku, nelíbí se mu multikulturní rozhodování soudů

Domácí

Výběr článků

Načítám