Hlavní obsah

Čunek: Vyhrálo totéž vedení, které přivedlo loď k bankrotu. Přál bych lidovcům zázrak

Za očekávaný výsledek označil zvolení Marka Výborného do čela KDU-ČSL jeden z jeho konkurentů v prvním kole Jiří Čunek. Okomentoval to tak, že vyhrálo velení, které přivedlo stranu k bankrotu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jiří Čunek

Článek

Čunek, který je senátorem, trochu překvapivě nepostoupil do druhého kola volby předsedy, když skončil třetí za Výborným a dosavadním předsedou strany Marianem Jurečkou. Novinkám poté řekl, že jde vlastně o očekávaný výsledek.

„Zřejmě bych byl druhý a šel do rozstřelu s Markem, kdyby tam nebyli kandidáti podobného založení jako já. Nicméně mně osobně se neděje nic,“ poznamenal.

Ohledně nového předsedy podle něj nezbývá než věřit na zázraky. „Velení, které přivedlo tu loď k bankrotu, je totéž velení, co ho má z toho bankrotu vytáhnout,“ řekl. „Ale zázrak se stát může a ten bych lidovcům nakonec přál,“ dodal.

Novým předsedou lidovců je Marek Výborný. Krýt záda mu bude Bělobrádek

Domácí

Také poslanec a neúspěšný kandidát na předsedu Šimon Heller z nového předsedy není nadšený. „Volbu respektuji, ale moje konzervativní přesvědčení se nemění, že rodina je muž, žena a děti a že žena je žena a muž je muž,“ řekl Novinkám Heller.

Dodal, že neříká nic, co by neměli napsáno ve stanovách, a proto nemusí být ve svých projevech ukázněný, jak k tomu vyzývá Výborný.

Podle končícího prvního místopředsedy strany Jana Bartoška neleží úkol zvednout stranu, jež má preference kolem dvou procent, jen na předsedovi, ale i na dalších vrcholných politicích a političkách KDU-ČSL.

„Je to záležitostí celého budoucího předsednictva a hlavně je to záležitostí i poslaneckého klubu. To znamená, že všichni musíme napnout síly a nově zvolenému vedení pomoct, abychom to skutečně dokázali zvrátit,“ uvedl pro Novinky.

Lidovci se podle něj nyní mají začít věnovat tématům, které lidi skutečně trápí. „Naprosto klíčové je přidat v otázce dostupného nájemního bydlení. To je naprosto zásadní pro podporu mladých rodin a budoucí rozvoj České republiky,“ dodal.

Volby by vyhrálo ANO, STAN dohání ODS

Parlamentní volby

Podle politologa Lubomíra Kopečka z Katedry politologie Masarykovy univerzity v Brně zvolení Marka Výborného znamená zejména kontinuitu. „Je součástí hlavního proudu a představy držet koalici Spolu,“ vysvětlil.

Že by měl některý z kandidátů vyvést lidovce ze současné situace, kdy mají v průzkumech nízké preference, si politolog nemyslí o žádném z nich.

„Prostor oslovit nové voliče je omezený. Když budou liberální, zničí to jejich identitu,“ dodal s tím, že bez širší aliance KDU-ČSL nemá velké šance.

Jurečka a Výborný píší lidovcům. Oba se hlásí ke Spolu, jeden chce straníkům „přistřihávat křidélka“

Domácí

Výběr článků

Načítám