Hlavní obsah

Čunek bude kandidovat na předsedu lidovců

Senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek bude kandidovat na předsedu KDU-ČSL na víkendovém lidoveckém sjezdu. Strana se podle něj vydala do liberálního proudu, který konzervativním lidovcům nepřísluší. Čunek se o post předsedy utká se stávajícím předsedou lidovců a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou a také s ministrem zemědělství Markem Výborným.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Článek

„Jsem přesvědčen, že KDU-ČSL je konzervativní strana ve smyslu pojímání úlohy rodiny ve společnosti,“ řekl Novinkám Čunek. „Řazení se do liberálního proudu, kde je mnoho stran typu STAN, TOP 09, Pirátů, nám nepřísluší, ale tím směrem jsme se vydali a to je podle mě špatně,“ popsal politik, který byl v září opětovně zvolen senátorem už v prvním kole.

„Jako senátor jsem znám tím, že jsem významně kritizoval a kritizuji některé kroky, které spolu s vládou činíme, především zrušení superhrubé mzdy nebo spíš její nezavedení,“ řekl Čunek. Zrušení superhrubé mzdy totiž mělo být původně dočasné, k jejímu znovuzavedení mělo dojít v roce 2022, současná vláda k tomu však nepřistoupila.

Jurečka a Výborný píší lidovcům. Oba se hlásí ke Spolu, jeden chce straníkům „přistřihávat křidélka“

Domácí

„Z rozpočtu státu jsme vymístili 150 miliard korun, ty potom hledáme způsobem, který není dobrý. Vyšší daň z nemovitosti postihla všechny, i skupiny, které ze zrušení superhrubé mzdy žádný užitek neměly,“ popsal senátor. Naopak důchodci ze zrušení superhrubé mzdy žádný užitek neměli, vysvětlil Čunek. „To jsou základní důvody, pro které jsme ztratili voliče,“ dodal.

Odpověděl i na dotaz Novinek, zda by KDU-ČSL měla pokračovat v koalici s ODS a TOP 09. „Proti koalici Spolu nejsem a nikdy jsem nebyl, ale jsem pro to, aby programové prohlášení a cíle byly jiné a jinak se vykonávaly,“ řekl. Na otázku, zda by tedy lidovci měli v příštích sněmovních volbách kandidovat v koalici Spolu, nebo samostatně, uvedl: „Za sebe to určitě mám vyřešené, ale není to věcí, abych to sděloval nad rámec tohoto oznámení.“

Kandidaturu na předsedu KDU-ČSL už potvrdili Marian Jurečka a Marek Výborný, naopak ji odmítl hejtman Jan Grolich, vítěz krajských voleb v Jihomoravském kraji.

Neslibuji, co udělám, ale ukazuji, co jsem udělal, říká staronový senátor Jiří Čunek

Volby do Senátu
Související témata:

Výběr článků

Načítám