Hlavní obsah

Čtrnáctiletý chlapec v Plzni si vzal HHCP a zkolaboval

Plzeň

Experimentování se zakázaným kanabinoidem HHCP se čtrnáctiletému chlapci z Plzně nevyplatilo. Po jeho užití v úterý odpoledne zkolaboval. Skončil v plzeňské fakultní nemocnici na jednotce intenzivní péče.

Foto: ZZS Plzeňského kraje

Ilustrační foto

Článek

Událost se stala v úterý po obědě. Podle zjištění Novinek chtěl čtrnáctiletý hoch vyzkoušet s kamarádem HHCP. Jde o psychoaktivní polosyntetický kanabinoid. V konopí se přirozeně nevyskytuje, získává se v laboratoři. „Přijali jsme oznámení, že chlapec požil zakázanou látku HHCP, konkrétně šlo o tabákové výrobky. Poté skončil v nemocnici,“ upřesnila policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Podle osloveného odborníka se však zřejmě jednalo o konopnou sušinu bez THC, na kterou se rozprašuje HHCP a jež se kouří. Zatím není jasné, kolik toho mladík měl a zda roli sehrál i alkohol. „Čekáme na výsledky expertizy,“ řekla Hokrová.

Jak Novinky zjistily, chlapec následně zkolaboval. Blízcí ho proto odvezli k dětské lékařce. Ta ho vyšetřila a poslala do nemocnice, kde skončil na jednotce intenzivní péče.

Děti skončily kvůli bonbonům s HHC v nemocnici. Některé i na psychiatrii

Krimi

Od července přibyl právě HHCP na seznam zakázaných drog. „Zatím jsme řešili do desítky případů u dětí, které tuto látku požily ve formě tabákových výrobků, potravinových produktů a doplňků,“ nastínila Hokrová.

Připomněla, že HHC, HHCP a další mohou mít silné nežádoucí účinky. „Doporučujeme rodičům, aby o tématu se svými dětmi promluvili a varovali je před negativními dopady na jejich zdraví,“ dodala.

O intenzivních účincích HHC se před několika měsíci přesvědčili žáci v Karlových Varech, kteří začali kolabovat přímo ve třídě. Dali si totiž speciální želé bonbóny, jimiž se otrávili. Sanitky je odvezly do tamějšího zdravotnického zařízení. Látkou se nedávno předávkovaly také kantorky na jižním Plzeňsku, když si udělaly po práci večírek.

Mezi učitelkami, které se na Plzeňsku zřejmě přiotrávily HHC bonbony, byla i jejich šéfová

Krimi

Výběr článků

Načítám