Hlavní obsah

Covid je na vzestupu

Tisíce lidí ulehly v posledních týdnech s kašlem, bolestí hlavy, slabostí či rýmou kvůli covidu, který tak o sobě po čase zase dává více vědět. Zejména pro starší osoby představuje nákaza stále nemalé ohrožení. Za poslední měsíc v souvislosti s covidem zemřelo 57 lidí, v drtivě většině senioři.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Přehled výskytu laboratorně prokázaného onemocnění COVID‑19 podle okresu (celkový počet včetně reinfekcí). Čím tmavší barva, tím více nákaz

Článek

„Závažným průběhem covidu a úmrtím jsou dominantně ohroženi lidé starší 65 let. Nedochází už tolik k těžkým zápalům plic, kdy by se pacienti dusili a byli závislí na kyslíku. Starý člověk třeba zkolabuje, najdou ho zmateného, zesláblého, přivezou na emergency, kde ho otestují a zjistí, že tu ránu mu udeřil covid,“ přiblížil Novinkám a Právu předseda České infektologické společnosti a člen Národního institutu pro zvládání pandemie Pavel Dlouhý.

V září byla nákaza potvrzena u zhruba 22 tisíc lidí, z nichž většina nemoc vyležela podobně jako jiné virózy. Přibývá ale starších osob, které musely být převezeny do nemocnice anebo v důsledku nákazy zemřeli.

Vývoj nepovažuje infektolog Dlouhý za překvapivý. „Loni zemřelo na covid 1200 lidí, což je třikrát více než při dopravních nehodách,“ doplnil. Zatímco loňské září ale hlásily úřady 29 zemřelých, letos je to za stejnou dobu dvojnásobek.

Poslanec dezinformátor šetřil postup Slovenska při covidu, výsledkem je návrh zastavit očkování

Evropa

Hospitalizováno bylo ke čtvrtku 345 lidí, u nichž se při příjmu zjistilo, že mají covid (aktuální statistiky lze najít na webu ministerstva zdravotnictví zde). Právě ten je podle Dlouhého hlavní příčinou zhoršeného stavu pacientů, který u některých končí úmrtím. Na jednotce intenzivní péče nebo mimotělním oběhu je ale pouze 25 osob.

„Dříve býval pobyt na JIP docela dlouhý, což se změnilo. Zápalů plic je méně a většina seniorů stoná na standardních lůžkách, nedostávají se tak často na jednotku intenzivní péče, ale i na standardních lůžkách umírají,“ doplnil.

Covid vystřídá chřipka

Drtivá většina lékařů zdůrazňuje, že u covidu i chřipky lze vážným průběhům předejít očkováním. Přeočkování doporučují především seniorům a lidem s oslabenou imunitou.

„Je mi jako lékařce smutno, když vidím rostoucí počty úmrtí na infekci, na kterou je k dispozici vakcína zdarma,“ zdůraznila hlavní hygienička Barbora Macková.

„Lidé dostávají covid podruhé i potřetí. To, že covid někdo prodělal před dvěma třemi lety, neznamená, že je teď chráněný. Totéž platí pro starší očkování nebo hladiny protilátek,“ upozornil Dlouhý. Počítá se podle něj jen aktuální dávka vakcíny.

Aktuálně prochází Česko pravidelnou podzimní vlnou covidu, po které bude následovat chřipková vlna. Vakcinologové radí lidem nechat se proti oběma nemocem naočkovat při jedné návštěvě u lékaře.

„Pokud jednu z nich chce někdo odložit, pak by se měl nyní očkovat proti covidu, tam jsme na vzestupné trajektorii. Chřipka začne stoupat v prosinci a bude vrcholit v lednu a únoru, tam máme ještě čas a je možné přijít za několik týdnů,“ doporučil Dlouhý.

U obou nemocí se každý rok na trhu objevuje aktualizovaná vakcína. Dostupná je proti covidu nyní Comirnaty JN.1, kterou podávají praktičtí lékaři, ale i nemocnice a další centra.

Některé fakultní nemocnice začaly nabízet přeočkování i bez objednání. Od letoška funguje také digitální mapa, ve které je možné vyhledat centrum nebo ordinaci, kde očkují i neregistrované pacienty nejen proti chřipce a covidu, ale i černému kašli a dalším nemocem.

Kvůli chřipce a následným komplikacím každoročně v Česku zemře kolem 1500 lidí, na covid loni zemřelo 1197 osob.

Vakcín je dost. Ministerstvo zdravotnictví vyzývá k očkování proti respiračním chorobám

Domácí

Výběr článků

Načítám