Hlavní obsah

Co jste stihl zachránit? Tatínka. Voda v Rackové vzala mnohé

Být v blízkosti svého devadesátiletého otce ve chvíli nejhorší povodně, kterou v obci lidé pamatují, stihl Jaroslav Čechák z Rackové na Zlínsku. Podle mnohých až dvousetletá voda se vesnicí s osmi sty padesáti obyvateli prohnala v nedělní podvečer. Devadesátiletý muž žije v ulici, kterou povodeň zasáhla nejvíce. Zasažené řadové domy se nacházejí hned vedle potoka a člověk se k nim musí dostat od silnice přes betonové mostky.

Úklid po povodni v Rackové na ZlínskuVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

Co jste stihl zachránit, ptá se redaktor Novinek? „Tatínka,“ odpovídá okamžitě Jaroslav Čechák. „Volal nám, tak jsme přijeli. Když jsme za mým devadesátiletým tátou přišli, ležel na posteli u televize, pod ním už byla voda. Jsme vždycky domluvení, že nám dá vědět, kdyby se voda v potoce hodně zvedla. Ale tolik vody jako teď, těch čtyřicet až šedesát centimetrů v místnostech, v obci nikdy předtím nebylo,“ přiblížil Novinkám Čechák.

Foto: Aleš Fuksa

Obyvatele Rackové povodeň semkla

Do domu se museli za otcem dostat přes mostek nad potokem. „Tam to ještě šlo, ale než jsme se s tátou domluvili, bylo pozdě se vrátit do většího bezpečí. Museli jsme zůstat v domě s ním,“ podotkl. V tu chvíli už byl potok hodně rozlitý na silnici a změnil se v neprůchodnou divokou řeku, jejíž hladina na cestě dosahovala až šedesáticentimetrové výše. Byla nejen na silnici, ale po celém obvodu domu i na zahradě. Dostat do bezpečí se otce podařilo až ve chvíli, kdy voda trochu opadla.

Povodeň zatopila sklepy a přízemí přibližně čtyř desítek rodinných domů. Nevyhnula se ani mateřské školce či kulturnímu domu v obci, kde bude potřeba položit novou dřevěnou podlahu. Ale ani hasičské zbrojnici, kterou rovněž zaplavila.

Drsné záběry z bleskových povodní na Zlínsku. Ulice se proměnily v řeku

Domácí

Velká voda přišla do Rackové během deseti minut od začátku deště, a to ze tří různých potoků. „Do domů začala jít přes odpady, vanou a sprchovým koutem. Zprvu jsme se snažili utěsnit dveře, ale voda si cestu našla i zvenku. Během pár minut jsme měli v obýváku po kotníky vody. Sbírali jsme věci na stůl, na sedačku, aby byly výš. Do vyššího patra odnesli elektroniku. Za dalších deset minut jsme měli v domě pětadvacet centimetrů vody. Ustupovat začala až po hodině, ale pak zase začalo pršet,“ přiblížil Ondřej Vágner, který žije v centru obce.

V Sazovicích na Zlínsku se po povodni vytvořila laguna, v ulicích je půl metru vody

Domácí

„U nás jsme měli zatopený celý sklep, voda byla i v přízemí. Zranil jsem se, když jsme chtěli zachránit pračku ze sklepa,“ uvedl devětasedmdesátiletý František Žurek.

Václavu Zívalíkovi sebrala povodeň dřevěnou lávku, kterou vybudoval přes drobný potok ze zadní strany domu. Objevil ho až o téměř půl kilometru dál mimo břeh potoka u hlavní silnice. „Tekly tu tak tři kubíky vody za vteřinu. Byla to ohromná síla. Vyrvala lávku i kusy břehu. Naštěstí část vody nad vesnicí zachytil suchý poldr. Ale i tak. To byla tak dvousetletá voda,“ je přesvědčený Václav Zívalík.

Lidé si pomáhají navzájem, úklid potrvá týden

Racková zažila povodeň, která podle mnohých stmelila všechny kolem. „Jednoho staříčka z nejpostiženější lokality pomáhali vynášet z domu další lidé. Takové neštěstí semkne lidi. Pomáhají si navzájem,“ dodal Václav Zívalík.

Podle starosty Rackové Jaroslava Kani způsobila blesková povodeň lidem škody za desítky milionů korun. Na obecním majetku pak v řádech milionů. Vyrvala betonovou patku i se zábradlím na mostu u hlavní silnice, poškodila další most na místní komunikaci a zaplavila některé objekty v majetku obce.

Foto: Aleš Fuksa

Obyvatelé Rackové na Zlínsku uklízejí po nedělní povodni

„Do týdne bychom mohli obec uklidit. Pomáhá, kdo může – s odklízením bahna, s úklidem kolem domů, s vynášením nábytku a spotřebičů. Žádali jsme o dvacet vysoušečů, využíváme hodně kontejnerů. Snad se nespustí další déšť,“ podotkl Kaňa.

Podle amatérských meteorologů na Zlínsku spadlo při nedělní bouřce během několika málo desítek minut až sto milimetrů srážek. Kromě Rackové zasáhly bleskové povodně i Sazovice a Fryšták na Zlínsku a rovněž Rožnov pod Radhoštěm. Potoky se ale vylévaly z koryt i v dalších okolních vesnicích.

Bouřka na Moravě zastavila na několika místech vlaky. Ukončila také festival

Domácí

Výběr článků

Načítám