Hlavní obsah

ČKD Blansko patřící ruskému poslanci ze sankčního seznamu je v úpadku

Společnost ČKD Blansko Holding patřící ruskému poslanci Andreji Trifonovovi je v úpadku. Strojírenskou firmu tam v pátek poslal Krajský soud v Brně. Krk jí zlomilo, že se její majitel kvůli svým názorům na ruskou agresi na Ukrajině dostal na sankční seznam a firma neměla zakázky.

Foto: Mapy.cz

Ředitelství ČKD Blansko

Článek

„Věřitelé dlužníka, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, se vyzývají, aby tak učinili ve lhůtě dvou měsíců ode dne zveřejnění tohoto usnesení v insolvenčním rejstříku,“ stojí v insolvenčním rejstříku. Přezkumné jednání nařídil soud na 5. prosince, na stejný den svolal také schůzi věřitelů.

Společnost dluží přes 300 milionů korun, vlastní majetek přibližně za 54 milionů korun. Na jaře zaměstnávala přes 130 lidí a v roce 2023 dosáhla obratu přes 200 milionů korun. Soud zahájil insolvenční řízení 28. června, poté co firma na sebe v dubnu podala insolvenční návrh.

Jihomoravskou firmu vlastní ruská akciová společnost Ťažmaš, která ji v roce 2010 koupila od skupiny J&T. Jejím majitelem je ruský poslanec a podnikatel Trifonov, jehož majetek v prosinci 2022 zmrazil kvůli ruské invazi na Ukrajinu Finanční analytický úřad.

Podle soudkyně majitel ČKD vysvětlil svůj návrh na insolvenci tím, že se pro něj uzavřel ruský trh, který byl, dle jeho vyjádření, významným zdrojem zakázek pro dlužníka. „A také nemožností účastnit se veřejných zakázek v důsledku mezinárodních sankcí vůči Ruské federaci, v níž má sídlo jediný akcionář dlužníka – akciová společnost Ťažmaš - a zrušením jeho bankovních účtů,“ stojí v rozhodnutí.

Trifonov se počátkem roku 2022 připojil k výzvě, aby Vladimir Putin uznal nezávislost separatistických území na východě Ukrajiny, a proto byl zařazen na sankční seznam Evropské unie.

Úřad zablokoval akcie ruského poslance v ČKD Blansko Holding

Domácí
Související témata:
ČKD Blansko Holding

Výběr článků

Načítám