Hlavní obsah

Cizinec obviněný z terorismu si vzal v pražské garáži na mušku tři autobusy, polil je benzínem

Žhář, který minulý týden v noci na čtvrtek nepozorovaně pronikl do garáží pražského dopravního podniku na Klíčově s úmyslem zapálit zaparkované autobusy, polil benzínem tři stroje. V garáži přitom parkují desítky autobusů. Jednalo se o vozy určené pro běžný denní provoz v MHD v Praze, respektive na příměstských linkách. Oheň se nijak nerozšířil, uhasili ho zaměstnanci depa hasicím přístrojem.

Foto: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Garáže Klíčov během dne otevřených dveří.

Článek

Server Seznam Zprávy uvedl, že muž detektivům řekl, že si jej na akci najali za peníze. Muž po obvinění z terorismu odmítl vypovídat. Podle zdroje serveru jej ale usvědčují informace nalezené v jeho mobilním telefonu.

Událost zásadním způsobem provoz areálu neomezila. Uvedl to mluvčí dopravního podniku Daniel Šabík. Největší městská firma je na další informace k případu skoupá, stejně jako primátorův náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

„Vedením dopravního podniku jsem byl informován o způsobené škodě na autobusech, která je přibližně 200 tisíc korun. S ohledem na okolnosti nebude prozatím dopravní podnik v této záležitosti zveřejnovat žádné další informace,“ reagoval na dotaz Novinek.

V pondělí soud uvalil vazbu na cizince zadrženého v sobotu v souvislosti s útokem. Vazba má zabránit útěku obviněného, zabránit mu působit na možné svědky, ale i předejít tomu, aby trestný čin dokonal. Za teroristický útok mu hrozí až výjimečný trest včetně doživotí. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že je nejen možné, ale velmi pravděpodobné, že do případu je zapojeno Rusko.

Cizinec podpálil autobusy MHD v Praze, mohl být řízen z Ruska

Krimi

Dovnitř se pachatel dostal, i když je areál standardním způsobem chráněný. Je oplocený, nechybějí kamery ani strážní, kteří drží noční službu. Ale jelikož jde o civilní objekt, bezpečnostní prvky nejsou tak intenzivní jako například u strategické vojenské budovy nebo jaderné elektrárny. Takže překonat bariéry útočníkovi nečinilo velký problém.

Dny otevřených dveří s opatřeními

Šabík bez dalších podrobností uvedl, že společnost hodlá nadále posilovat ostrahu zázemí, tedy dep, garáží, vozoven a dalších budov a zařízení. Akce typu den otevřených dveří zatím rušit neplánuje. „Nicméně budeme muset i během nich přijmout zvýšená bezpečnostní opatření. Nelze však vyloučit ani to, že k omezení podobných akcí pro veřejnost na přechodné období budeme nuceni přistoupit,“ doplnil.

Garáže Klíčov slouží autobusům a trolejbusům městské hromadné dopravy Dopravního podniku hl. m. Prahy. Nacházejí se na Proseku mezi ulicemi Letňanská, Čakovická a Kbelská. Otevřely 5. března 1973 pro obsluhu severních a východních částí metropole. Garáž tvoří hala navržená Josefem Zemanem, který ji vyprojektoval na užitnou plochu 120 × 90 metrů, jež nemá žádnou vnitřní podporu. Kromě hal pro 180 vozů stojí stroje i na venkovních odstavných plochách. V areálu se rovněž nachází opravárenské dílny.

Policisté v pohotovosti kvůli hrozbě teroristického útoku. Zadrželi cizince

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám