Hlavní obsah

Církev a miliardář Komárek opraví poslední ruinu na Hradě. Na Jiřský klášter padne miliarda

Poslední ruina na Pražském hradě se dočká rekonstrukce. Pražské arcibiskupství se po osmi letech, co získalo zpět Jiřský klášter, pustí společně s firmou miliardáře Karla Komárka KKCG do oprav nejstaršího ženského kláštera na českém území.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Bazilika sv. Jiří. Vstup do Jiřského kláštera je vlevo.

Článek

Arcibiskupství se na spolupráci domluvilo už před časem, ale čekalo na svolení papeže.

„Vatikán měří jinou mírou, než je týden či měsíc, a tak pan arcibiskup Graubner dostal povolení jít do projektu až po dvou letech,“ řekl Novinkám generální vikář arcibiskupství Jan Balík. Arcidiecéze podle něj neměla na tak rozsáhlý projekt ani peníze, ani vědomosti, a proto hledala jak investora, tak firmu se zkušeností se složitými a nákladnými rekonstrukcemi historických objektů. „Minimálně se počítá s výdaji vyššími než jedna miliarda,“ poznamenal vikář.

Benediktinský klášter je v dezolátním stavu, podle arcibiskupství se na klášteru založeném v roce 976 tragicky podepsala přeměna na kasárny na konci 18. století a přestavba na galerii v 70. letech 20. století.

Po přestavbě by v klášteře mělo vzniknout kulturní centrum a také muzeum, kde bude umístěn Svatovítský poklad.

Arcibiskupství komplex budov získalo v roce 2016 v rámci majetkového vyrovnání s Pražským hradem pod podmínkou, že ho do pěti let opraví a zpřístupní veřejnosti. To se mu nepovedlo, a proto od roku 2021 platí Hradu ročně milion korun penále.

Roky sporů skončily, Hrad podepsal dohodu o majetku s katolickou církví

Domácí

Podle Balíka vznikne nová firma, která bude patřit jak arcibiskupství, tak KKCG, ale ani jedna strana nečeká, že půjde o výdělečný projekt. „Když to dobře dopadne, tak by to mohlo vydělat na svůj provoz. Pan Komárek a jeho skupina do toho budou muset nějaké peníze obětovat,“ uvedl Balík. Dodal, že Komárek, který je známý jako mecenáš umění, si dobře uvědomuje, že bohatství, které získal, musí věnovat i na bohulibé věci.

Církevní realitka

Arcibiskupství si na opravu zchátralé památky netrouflo, přestože se už delší dobu pohybuje v realitním byznysu. Dlouhodobě investuje do nákupu nájemních bytů, připravuje se tak na dobu, až přestanou plynout peníze od státu v rámci finančního vyrovnání. Arcibiskupství pro účely podnikání v realitách už v roce 2021 založilo firmu XPlace, která nabízí stovky bytů v Praze a Středočeském kraji.

V pátek diecéze představila další svůj nový nájemní dům, který vyrostl na místě bývalého smíchovského lihovaru. Bytů je celkově 114 a je možné si je pronajmout od 22 do 62,5 tisíce včetně záloh na energie měsíčně. O byty je navzdory vyšším cenám velký zájem, čtvrtina je už pronajata.

Bytům a nájemníkům požehnal při slavnostním převzetí pražský arcibiskup Jan Graubner. Součástí komplexu je nová církevní školka pro 50 dětí. Projekt ocenila starostka Prahy 5 Radka Šimková: „Je důležité, abychom jenom nestavěli byty, ale abychom mysleli na lidi, co v nich žijí, aby měli kam dávat své děti.“

Arcibiskupství investuje do realit stovky milionů ročně. Do roku 2030 jich chce provozovat přes tisíc. „V letošním roce budeme obhospodařovat zhruba 300 bytů. Další čtyři bytové domy jsou rozestavěné. V příštím roce budeme spravovat už kolem 450 bytů,“ uvedl provozní ředitel XPlace Richard Záruba.

Z církve se stal developer, staví nájemní byty

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám