Hlavní obsah

Čipy zjistí, kdo třídí špatně. V Hanušovicích spustili popelnicovou revoluci

Hanušovice

Revoluci v odpadovém hospodářství spustily Hanušovice, město na křižovatce Jeseníků. Projekt Třídíme – šetříme má za cíl přenést na lidi odpovědnost za to, kolik zaplatí za svoz odpadu. Město k tomu využije očipované popelnice. Poctivci, kteří budou dobře třídit, ušetří na poplatcích za odpad. Kdo třídí špatně nebo vůbec, zaplatí víc.

Foto: Městský úřad Hanušovice

Vývoz kontejnerů v Hanušovicích

Článek

„Je to taková malá revoluce v odpadovém hospodářství. Popelářský vůz při vývozu popelnice načte její čip, data se uloží do systému a ten je zpracuje. Co občan vyhodí, to také zaplatí, protože popelnici má pod svou kontrolou, je uzamčená. Připadlo nám prostě nefér, aby někteří lidé platili vysoké poplatky za odpad jen proto, že někdo jiný netřídí,“ vysvětlil hanušovický starosta Marek Kostka (Generace Y).

Vše se podle něj rozjede od ledna 2025. Princip je jednoduchý, obyvatelé Hanušovic, kteří budou poctivě třídit, vyprodukují méně netříděného odpadu. Právě jeho množství budou čipy monitorovat. Na tříděný odpad dostali občané nádoby, kam mohou ukládat papír, sklo nebo plasty, které jsou nyní již očipované.

Foto: Městský úřad Hanušovice

Popelnice s čipem

V případě bytových domů se bude mezi nájemníky rozpočítávat obsah větších kontejnerů na směsný odpad. Nádoby budou uzamčené a lidé od nich dostanou klíčky. „Jde o to, aby si sem neukládali odpadky chataři, kteří městem projíždí. To se občas stávalo,“ konstatoval starosta.

První velkou změnu v odpadovém hospodářství si Hanušovice prosadily už před dvěma roky. Tehdy jim svozová firma natolik zvýšila poplatky za vývoz popelnic, že město „bouchlo do stolu“ a rozhodlo se jít vlastní cestou.

„Pořídili jsme si popelářský vůz, na jehož stupačky a za volant nastoupili místní lidé. Vznikla tak nová pracovní místa a ještě jsme ušetřili,“ dodal Kostka.

Zachráněná hospoda funguje jako samoobslužná. Už dva roky

Koktejl

Výběr článků

Načítám