Hlavní obsah

Čína se tváří jako přítel, ale chystá se na válku, varuje šéf BIS

Totalitní Čína se může tvářit jako přítel a atraktivní partner, vždy se ale bude snažit demokracie omezit, včetně České republiky. Na konferenci k rizikům závislosti na Číně to řekl šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka, podle něhož se Čína připravuje na budoucí vojenský střet. Je proto nutné snižovat závislost ve strategických oblastech, kde by mohlo být Česko po vypuknutí konfliktu vydíráno. Upozornil také na to, že osobní data o Češích získává Čína ve velkém z e-shopů s levnými produkty a neváhá je využít.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka

Článek

„Je to diktatura, která se připravuje na budoucí vojenský střet. V rámci jinak legitimní akademické a obchodní spolupráce si musíme uvědomovat i toto,“ řekl Koudelka.

Připomněl, že Čína je civilizace, která dělá vše pro to, aby se stala velmocí. Každý občan země má podle tamních zákonů povinnost spolupracovat se zpravodajskými službami, pokud ho osloví a požádají o to.

V tom tkví také riziko špionáže v českém akademickém prostředí, které je založeno na otevřeném sdílení poznatků. Funguje to ale jednostranně, čínské instituce se o know-how se západními zeměmi nedělí. Současně podle něj Čína skrze propagandu posiluje na Západě svůj pozitivní obraz, a to nejen propagandou, ale i obchodními investicemi a politikou.

Čína těží z českých výzkumů. Posiluje tím svou armádu i vliv

Domácí

Koudelka zdůraznil, že je Čína trvalou hrozbou a že je potřeba posilovat vlastní soběstačnost v oblasti technologií a kritické infrastruktury.

Huawei je stejné riziko jako ruský plyn

„Kdyby došlo k nějakému konfliktu, kde budeme předpokládám stát na straně demokratického světa, tak budeme ve stejné závislosti, jako jsme byli s plynem po vypuknutí konfliktu na Ukrajině, jen to bude s technologiemi,“ uvedl generál Koudelka.

Odkazoval tím na dlouhodobý tlak, který vyvíjí Čína na Tchaj-wan, jehož suverenitu čeští politici hlasitě a otevřeně podporují. „Čína dělá cílevědomě kroky, které by jí v budoucnu umožnily anektovat Tchaj-wan,“ uvedl šéf BIS s tím, že by Česko nemělo dopustit podobný scénář jako na Ukrajině.

Jediný způsob, jak potenciálního útočníka odradit, je podle něj případné oběti pomoci posilovat obranu a nepodlehnout při tom tlaku a výhrůžkám z Číny. „Číně bychom měli dávat stále najevo, že Česká republika výhrůžkám a tlaku nepodlehne,“ dodal.

Anketa

Obáváte se, že Česko bude příliš závislé na technologiích z Číny, která toho může zneužít?
Ano
81,5 %
Ne
18,5 %
Celkem hlasovalo 8718 čtenářů.

Případný konflikt a následné uvalení sankcí na Čínu by pocítilo i Česko. „Čína s námi bude bojovat,“ upozornil. Technologická závislost by se podle něj mohla projevit například na nemocničních přístrojích. Velké riziko vidí také v čínských technologiích, které sbírají velká množství dat.

„NÚKIB označil firmu Huawei za rizikovou a to stále platí. Každý, kdo působí v oblasti IT, by to měl znát a měl brát v potaz při všech svých krocích,“ apeloval Koudelka. Platí to podle něj i pro běžné občany.

Temu si podmaňuje národ slevových maniaků

Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáš Kintr upozornil na zvyšující se závislost společnosti na technologiích i na špionážní taktiky čínských firem, které jsou součástí dodavatelských řetězců anebo cílí na jejich poškození.

To, že se soukromé firmy v Česku snaží prohlubovat průmyslové vazby, je podle něj v současnosti ignorantství, nikoliv naivita. Upozornil na obchodní válku, kdy se Čína přehnaně nízkými cenami snaží poškodit západní státy.

Jmenoval například platformu Temu, ze které Češi hojně objednávají zboží za ceny, za něž by produkt v Česku ani jinde v Evropě nesehnali. Dobrovolně tím ale dávají svá osobní data Číně, kde je 75 procent firem vlastněno státem.

„Cenová válka, prodávání pod cenou je efektivní způsob, jak prohlubovat naši závislost. Jsme národ slevových maniaků, pořád máme pocit, že někde ušetříme. Z dlouhodobého hlediska ale víme, že nám zadarmo nikdo nic nedá,“ zdůraznil s tím, že cílem prodejců je zisk.

„Temu zaplavuje trh nekvalitním zbožím a získávají obrovská data o uživatelích,“ doplnil Koudelka. „Oni nás tím vlastně ovládají,“ apeloval na odpovědnost obyvatel.

Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) upozornila i na problematickou sociální síť TikTok, přes kterou sdílí mladí lidé množství osobních dat, fotek a videí, aniž by věděli, zda za několik let nemohou být tato data překážkou například pro získání zaměstnaní. „Nemá to jen politickou rovinu, v Česku máme i případy sebepoškozování a sebevraždy pod vlivem TikToku,“ varovala.

BIS: Rusko se snaží obnovovat počty špionů

Domácí

Výběr článků

Načítám