Hlavní obsah

Chystá se bič na samozvané domobrance. Za nošení vojenských uniforem by mohli přijít o zbrojní průkaz

Ministerstvo obrany chystá bič na samozvané „domobrance“, kteří zneužívají armádní uniformy. Za neoprávněné nošení vojenských stejnokrojů chce zvýšit pokutu ze tří až na 50 tisíc korun. Pokud by se navíc člověk tohoto přestupku dopustil opakovaně, přišel by o spolehlivost a tím i o zbrojní průkaz nebo možnost jeho získání. Počítá s tím novela zákona o vojenské policii, která čeká na projednání vládou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Členové Národní domobrany na únorové demonstraci zemědělců v Praze

Článek

„Vzhledem ke zhoršené bezpečnostní situaci stoupá společenská nebezpečnost takového jednání. Členy různých skupin mohou občané zaměnit v krizových situacích za skutečné vojáky,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Karel Čapek.

Podle resortu aktivita samozvaných domobranců narůstá. „Dosavadní sankce ve výši tří tisíc korun nebyla dostatečně odrazující,“ dodal mluvčí. Nově by hrozila pokuta padesát tisíc korun.

Ve vojenském oblečení s maskovacím vzorem 95 chodí například lidé hlásící se k takzvané Národní domobraně, která se účastnila i jarních demonstrací zemědělců v Praze. O nich se zmiňuje i červencová zpráva ministerstva vnitra o extremismu.

„Během této akce stáli před pódiem oděni ve vojenských stejnokrojích vzor 95, které jsou stále využívány Armádou ČR,“ píše se v dokumentu.

Devět členů domobrany čeká kvůli uniformám přestupkové řízení

Domácí

Pražští policisté tehdy oznámili devět osob úřadu Prahy 1 pro možné porušení zákona o ozbrojených silách. Zatím úřad nerozhodl. „Dotyční požádali o odklad jednání, mají prý nové důkazy a posudky,“ uvedla mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.

Novela o vojenské policii by měla zjednodušit i dokazování takových činů. U neoprávněného nošení uniformy škrtá slovo úmyslné. Pachateli by se tak nemuselo dokazovat, zda skutečně věděl, že má na sobě právě vojenský stejnokroj.

Ministerstvo navíc upozorňuje, že zneužívání uniformy je společensky škodlivé, zvláště pak v současné době „agresorských aktivit probíhajících na Ukrajině“.

Ztratí spolehlivost

Kromě vyšší pokuty má tento přestupek – tedy neoprávněné nošení uniformy – přibýt na seznam v zákonu o zbraních a střelivu, kde se píše o takzvané spolehlivosti.

Za spolehlivého totiž není považován člověk, který by v posledních třech letech pravomocně spáchal více než jeden přestupek z uvedeného seznamu. Pokud by jich za tu dobu spáchal víc, přišel by o spolehlivost, která je podmínkou vydání nebo držení zbrojního průkazu.

Demonstranty pozdravil i Miloš Zeman. Já jsem také dezolát, přiznal se Hašek

Domácí

Chystané změny už stačily vyvolat i hádku mezi vládou a opozicí.

„To už se ministryně Černochová dočista zbláznila? To chce zakázat lidem, aby chodili na tramp nebo na houby v maskáčích?“ položila si otázku na síti X europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

„Je vrcholně ostudné, že neznáte alespoň základní platné zákony České republiky,“ reagovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Už nyní zákon zakazuje nošení vojenského stejnokroje, pokud jej na sobě nemá voják ve službě.

Novela zákona o vojenské policii zavádí také zákaz fotografování vojenských objektů a prostorů, které jsou označené zákazovou tabulkou. Za tento přestupek má hrozit pokuta sto tisíc korun.

Protivládního protestu v Praze se zúčastnily tisíce lidí, zazněly i výroky proti Ukrajině

Domácí

Výběr článků

Načítám