Hlavní obsah

Chování jahod zaskočilo zkušeného pěstitele. S dozráváním chvátaly jen některé

Něco takového Zdeněk Jakubčík ze Šakvic na Břeclavsku ještě nezažil. Mezi dozráváním raných a klasických druhů jahod vznikla proluka. Jaký rozmar přírody je na vině, netuší.

Sběr jahod na jahodové plantáži v Šakvicích na BřeclavskuVideo: Milan Vojtek, Novinky

Článek

Zatímco jedna část jahod raných odrůd plodí – sběr začal šestnáctého května –, druhé v té době sotva odkvetly. Zemědělec obhlíží plantáže a doufá, že na sebe sběr různých odrůd nakonec plynule naváže.

„Rané jahody, které startují sezonu, začaly dozrávat téměř o tři týdny dříve než obvykle. Další druhy ale už tak nechvátaly a dozrají v obvyklé době,“ řekl. Z toho plyne riziko, že nějaký čas budou v situaci, kdy rané druhy už nebudou plodit a zbývající budou naopak nedozrálé.

Tím ale výčet letošních přírodních anomálií nekončí. Pěstitel se pozastavuje nad rozdíly, které mu přinesla jedna a tatáž odrůda jahod. Vloni poprvé sbírali jahody z Itálie pocházející z odrůdy Limolexie. Pořídil je jako náhradu za momentálně nedostupný oblíbený druh Rumba. K půldruhému hektaru vloni prvně rodících jahod přibyla další část, dávající první jahody letos. „I tam je obrovský rozdíl, jedny už plodí, druhé sotva odkvetly,“ říká Jakubčík.

Samosběry jahod lákají, lidem nevadí ani vyšší cena

Domácí

Letošní sklizeň bude v nejlepším případě podprůměrná. Zčásti se na tom podílí škody, které způsobily mrazy. Zbytek jde na vrub houbové nemoci fytospora, zavlečené nejspíš při dovozu některých sazenic.

Domů za osmdesát korun, na poli gratis

Jahody proti loňsku zdražily, místo sedmdesáti stojí kilogram osmdesát korun. „Není možné držet stále stejnou cenu. I my za vše platíme víc, takže nám nic jiné nezbylo,“ vysvětluje Miroslava Jakubčíková.

Davy na plantáži a fronta u pokladny ale vypovídá, že kvalitní jahody ze samosběru jsou stále výhodné. „Přijeď, jsou sice trochu menší, ale sladké, chutnější než vloni,“ referoval komusi do telefonu jeden z návštěvníků.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Pro čerstvé jahody přijela i mladá žena z Borkovan

Jahody do skla i do mrazáku

„Konkurenci dovozu? To neřešíme. Kdo chce, ať si koupí polské, kdo chce ze supermarketu, může tam, třeba budou levnější. Kdo přijede k nám, je na čerstvém vzduchu, a když natrhá kilo a dalšího půl kila sní tady, ušetří,“ prohodila Jakubčíková mezi obsluhou fronty lidí, směřujících z plantáže domů s plnými košíky.

„Jsem tady poprvé, sousedé sem jezdili už dříve,“ řekla mladá žena z Borkovan. „Co z nich bude? Něco sníme, něco na koktejl, do marmelády i zmrazit,“ prozradila. Samozřejmě ochutnala, aby věděla, jakou pochoutku nabídne rodině.

Anketa

Chodíte na samosběry jahod?
Každý rok
12,1 %
Jen některé roky
14,9 %
Rád/a bych, ale nemám příležitost nebo čas.
22 %
Ne, ani mě to neláká.
51 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5184 čtenářů.
Foto: Milan Vojtek, Právo

Čerstvě utržené jahody chutnají nejlépe

Související témata:

Výběr článků

Načítám