Hlavní obsah

Chlapci v Jihlavě rozbila hlavu odloupnutá omítka. Policisté, kteří pomáhali se záchranou, dostali ocenění

Jihlava

Policie ocenila trojici příslušníků z pohotovostního a eskortního oddělení, kteří pomohli zachránit pětileté dítě, na které spadl v centru Jihlavy kus omítky odloupnutý z budovy. Malého chlapce omítka zasáhla nešťastně přímo do hlavy a silně krvácel, s úrazem skončil v nemocnici.

Foto: Policie ČR

Policisté Rostislav Bouček (vlevo), Tomáš Nikodým a Eliška Bartošková pomohli zachránit život malému chlapci v centru Jihlavy.

Článek

Případ se stal ve středu 18. září odpoledne, Novinky o něm informovaly. Malý hoch utrpěl vážné zranění, když procházel se svou matkou Křížovou ulicí.

Policisté Eliška Bartošková, Tomáš Nikodým a Rostislav Bouček zrovna projížděli při výkonu služby centrem Jihlavy. V tu chvíli si všimli hloučku lidí a mávajícího muže s mobilním telefonem v ruce.

„Policisté okamžitě zastavili a viděli, že na chodníku leží malé krvácející dítě. Policisté proto na nic nečekali a popadli z vozidla zdravotnický batoh a začali s ošetřováním dítěte. Mezitím zjistili, co se stalo, že na chlapce spadl z výšky zhruba dvanácti metrů kus omítky z přilehlé budovy školy,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Dítě v centru Jihlavy zranila padající omítka, skončilo v nemocnici

Krimi
Foto: Aktu.cz

Spadlý kus omítky zranil dítě v Jihlavě 18. září odpoledne.

Chlapec měl velkou tržnou ránu na hlavě, silně krvácel. Policisté použili gázové kompresy pro zastavení krvácení a poté ještě místo zafixovali dalšími obvazy.

„Stále udržovali chlapce při vědomí ve stabilizované poloze a kontrolovali jeho životní funkce, a to až do příjezdu zdravotnické záchranné služby,“ vylíčila Čírtková.

Dítě v centru Jihlavy zranila padající omítka, skončilo v nemocnici

Krimi

Bezprostředním svědkem události byla i chlapcova maminka. Situace na místě byla silně emočně vypjatá, a to i pro samotné policisty. „Pro mě osobně to byl velmi náročný zákrok, protože sám mám doma stejně staré dítě, a tak se vám honí hlavou různé myšlenky,“ vzpomíná Rostislav Bouček.

Druhý z policistů navíc na místě zjistil, že rodinu osobně zná. „Když přijeli na místo záchranáři a dítě si převzali do své péče, snažili jsme se postarat o jeho maminku a pokusit je ji alespoň trochu uklidnit. I když v té situaci to bylo téměř nemožné, což bylo vzhledem k tomu, co se tam stalo, naprosto pochopitelné,“ líčí Tomáš Nikodým.

Chlapec už je z nemocnice doma

Stav dítěte byl vážný, informovala před měsícem mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Následně bylo transportováno do Brna.

Trojici zasahujících policistů teď odměnil krajský policejní ředitel Miloš Trojánek. Kromě dobrého pocitu se mohli těšit i ze skleněné plakety a kázeňské odměny. Téměř po měsíci zraněného chlapce viděli znovu, už je z nemocnice doma.

„Koupili jsme pár drobností a malého Baltíka jsme navštívili. Musím říct, že jsme opravdu šťastní, to se nedá ani popsat, protože jsme se dozvěděli, že se úraz obejde bez dalších zdravotních následků,“ těšilo policisty.

Policie zatím nikoho neobvinila

Omítka se uvolnila z fasády budovy, v níž funguje střední umělecká škola grafická. „Případ stále prověřujeme, zatím nepadlo žádné obvinění,“ reagovala na dotaz Novinek policejní mluvčí.

Ředitel školy Milan Dušák, který je podle katastru nemovitostí zároveň i vlastníkem objektu, serveru iDNES.cz po pádu omítky řekl, že správce chodník už před událostí ohradil na obou koncích budovy kovovými trubkami a umístil tam i výstrahu. Nyní je chodník zabezpečený lešením.

Výběr článků

Načítám