Hlavní obsah

Chladný jako lesní vrah Kalivoda, míní o dopise střelce z fakulty znalec

Cynický vzkaz, který po sobě zanechal střelec z filozofické fakulty UK, svým detailním popisem okolností vražd v Klánovickém lese připomíná výpověď lesního vraha Viktora Kalivody. Takový dojem z třístránkového dopisu nabyl forenzní psycholog a šéf Asociace forenzních psychologů Karel Netík, který před časem vytvářel i jeho posudek. Kalivoda měl však podle něj vztek sám na sebe, zatímco střelec z fakulty či vražedkyně Olga Hepnarová nenáviděli společnost.

Foto: Petr Hloušek

Viktor Kalivoda

Článek

To odpovídá i znaleckým posudkům, které citovala státní zástupkyně Jana Murínová. „Cítil se odstrčen, lidmi nepřijímaný, neužitečný. Pokud jde o základní motivační řetězec, tak ten tvoří pocity křivdy provázené záští, nenávistí, touhou po pomstě a potrestání, a to dospělo až k vražedným činům,“ uvedla. Vrah se v dopise o svých motivacích nezmiňuje, pouze dopodrobna líčí, jak si vyhlížel oběti a jak přesně své činy provedl.

Když si přečtete poslední vzkaz vraha z fakulty, co vás napadne?

Vraždy v Klánovickém lese popisuje naprosto detailně, chladně. Výběr obětí je náhodný. Býval by zastřelil ještě někoho, ale to si pak rozmyslel.

Připomíná to, co dělal Kalivoda, lesní vrah, který náhodně zastřelil dva lidi v Nedvědici u Brna a dva dny nato zabil v lese u Kladna dalšího.

Naprosto chladně si ty lidi vyčíhal, popisoval, jak vše provedl. Ale když se ho policisté nebo já ptali, jak se octl u Nedvědice, když bydlí ve Slaném, řekl, že nám do toho nic není, anebo že to není důležité. Tak odpovídal pořád ohledně své motivace.

Ale ten trestný čin popsal velice podobně, bez jakýchkoli emocí.

Dopis vraha z fakulty: V Klánovicích chtěl zabít víc lidí. Vyhlédnutý už měl i pár s kočárkem

Domácí

Jaké měl Kalivoda IQ?

Přes 130 a asi vyšší než vrah z loňska. Vyhrál i v nějaké soutěži Chcete být milionářem? přes tři sta tisíc korun a z toho žil. Byl to ajťák, studoval na fakultě informatiky v Brně a pedagogické fakultě v Budějovicích, ale usoudil, že nejsou schopni ho nic nového naučit, tak toho nechal. Co ho učili, to už dávno znal.

Učil se střílet, zabíjel krávy, aby si zvykl na zabíjení živého tvora, a chodil na střelnici. Její šéf pak vypověděl, že střílel na terče stejně, jako střílel pak na lidi.

Vyplývá z toho, že i bezcitný jedinec se musí připravit na krveprolití?

Kalivoda byl zvláštní tvor. Byl to takový srabík, opakovaně chtěl spáchat sebevraždu, ale nikdy ji nespáchal. Rozhodl se to udělat způsobem, jako to dělají v USA lidé, kteří se rozhodnou zabíjet tak dlouho, dokud je někdo neodstřelí. Páchají sebevraždu tak, že o tom všichni vědí.

Začal s náhodnými lidmi, ale měl v plánu vystřílet metro. Tehdy zabodovala středočeská policie, která ho chytila s taškou zbraní před domem. Ale měla i štěstí.

Bezchybný zásah policie na fakultě? Vyšetřování ukazuje něco úplně jiného

Krimi

Když jsme u toho, myslíte si, že policie měla tušit, že hledá vraha, a nikoli sebevraha, jak tvrdí?

Museli vědět, že se jedná o vraha, protože mrtvolu otce objevili snad tři hodiny před tím. A Středočeši údajně hlásili pražské policii, že zavraždil otce. Vyrobil i nějaké nástražné výbušné zařízení. Středočeši to hlásili.

Jak byste takového člověka profiloval?

Jistý americký psychiatr nazýval tyto vraždy „bumerangovou kulkou“. Vraždí a očekávají, že budou sami zabiti a tím pádem budou slavní. Stejně jako atentátníci na americké prezidenty. Američani k tomu mají dost výraznou literaturu, protože tam těch střelců ve školách, na shromážděních je moc. Motivace je evidentní - nenávist vůči lidem.

Tak tomu bylo i u Olgy Hepnarové, která najela v sedmdesátých letech náklaďákem na tramvajovou zastávku a usmrtila osm lidí (10. července 1973 na zastávce Strossmayerovo náměstí v Praze - pozn. red.). O ní byla také napsaná kniha. Kalivoda ji četl a chytil se toho. Říkal, že když si to přečetl, že tohle vlastně chtěl. Střelec z fakulty zřejmě taky nenáviděl společnost.

Střelec na Trumpa měl v autě i doma výbušniny

Amerika

Mimochodem i střelec z fakulty si podle policie vyhledával podrobnosti o Kalivodovi. Jedná se u těchto lidí o poruchu, anebo k tomu může člověk dospět?

Může k tomu dospět specifickým vývojem. Hepnarová byla poruchová, ale nevíme, co tam bylo za poruchu. Jedna teze byla, že byla duševně nemocná, ale psychiatři tvrdili, že nebyla. Ale podle mě to tvrdili proto, že nevěděli co s ní. Kdyby uznali poruchu, museli by ji jednou pustit. A ona v závěrečné řeči vyhrožovala, že kdyby vyvázla, hodila by pumu do kina plného dětí.

Ale Kalivoda byl podle mě do značné míry víc naštvaný na sebe a do značné míry na svůj osud. U střelce z fakulty, z toho, co všechno o něm víme, mám spíš dojem, že jako Hepnarová nenáviděl lidi.

V dopise nesdělil, jaká je jeho motivace, stejně jako Kalivoda. Proč?

Jeden problém může být, že on sám to neví. Prostě má vztek na svět a realizuje ho tak, že někoho zabije. Někde v hloubce je těžká frustrace, což bylo i u Kalivody a Hepnarové. Ta byla léčena v dětské psychiatrické léčebně se schizofrenií. S ní svět zacházel opravdu nechutně.

Kalivoda měl všechno, co potřeboval, ale prošvihl všechno, co mohl. V analýze jsem mu psal, že měl vysoké ambice, a nic se mu nesplnilo.

Prošel dvě psychologická vyšetření, protože dělal policajta, což je dost podrobné, a pak dělal řidiče tramvaje. A obojí naprosto v pohodě. Pokud člověk neví, na co se má zaměřit, prošel by i nám.

Kalivoda nebyl duševně nemocný, spíš psychopat, ale duševně byl relativně normální. Pro psychopaty je hlavní motivací prezentovat sílu, proto se vyskytují třeba mezi soudci, policisty, manažery a politiky. Proto taky byl Kalivoda odsouzen a nešel na ochrannou léčbu.

Psychický stav vraha z fakulty se zhoršil v době covidu

Krimi

Takže motivací je ukázat, co v nich je?

Asi tak.

Ale pořad není jasné, proč vrah napíše podrobný popis, co spáchal, ale nezmíní se vůbec o tom, co chystá, přestože měl v počítači všechny plány. Proč to přiznání tady fakultní vrah nechal? Je to výsměch policii?

Výsměch z toho necítím. Je to určité vychloubání se, jak to zvládal. Byl to těžce egocentrický čin, aby uspokojil nějaké své potřeby.

Když zastřelil otce, svědčí to o problémech v rodině?

Toto je mi dost nejasné, ale určitě tam byla vůči otci nějaká msta.

Mohl znamenat překážku.

To se dá ale vždycky nějak zvládnout.

Vidíte nějaké možnosti prevence?

Ne všichni, ale někteří takoví lidé avizují svůj čin dopředu. Na internetu nebo v dopisech. Typické pro ně je, že nenávidí lidi. Teoreticky by šlo vytipovat i to shromažďování zbraní.

Ptal jsem se i šéfa střelnice, kam chodil Kalivoda, jestli mu nebylo divné, že mladý kluk, který se má zajímat o auta, se chodí učit střílet, že chce mít ty hodiny často.

Ale možná už začíná systém fungovat, když vidíme, jak v Ústí nad Labem lékař nahlásil policii muže ve špatném psychickém stavu, který má zbrojní průkaz, a nakonec mu zabavili arzenál zbraní. Ale jak dlouho to vydrží?

Jenže dokud člověk nic nespáchá, tak se s tím nic moc dělat nedá.

Když je průšvih, mohou mu zbraně zavřít do policejního trezoru a až bude v pořádku, tak se může přihlásit a uvidí se.

Muž v Ústí měl doma arzenál zbraní. Lékař upozornil policii na jeho špatný psychický stav

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám