Hlavní obsah

Charanzová: Že získal Orbán Babiše, mě nepřekvapilo. Že skončí v izolaci, je jasné

Že v Evropském parlamentu (EP) skončí Patrioti pro Evropu, kam patří i hnutí ANO, v izolaci, je jasné, míní Dita Charanzová. Ta v europarlamentu působila posledních deset let právě v barvách ANO, to však bylo ještě v jiné frakci. Pak se s ním rozešla, což vysvětlovala změnou jeho směřování, a v letošních volbách už nekandidovala. Toto pondělí naposledy usedla ve své poslanecké kanceláři, evropské politice by se ale ráda věnovala dál, řekla ve stejný den Novinkám a Právu. Jak, zatím neupřesnila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dita Charanzová

Článek

Jak jste sledovala ustanovování nových frakcí?

Byla samozřejmě překvapení. Vznikla nová politická strana Patrioti pro Evropu, vedená francouzským představitelem Jordanem Bardellou, kterou spoluzakládal Viktor Orbán a Andrej Babiš.

Zatím známe jen jejich základní priority, uvidíme, jak začne fungovat. Ostatní politické strany jsou plus minus stejné. Některé získaly více poslanců, některé, jako je třeba moje politická strana liberálů Obnova Evropy (Renew), poslance ztratily.

Europoslanci ANO nepřišli na setkání s premiérem. Asi jim to Babiš zakázal, rýpl si Fiala

Domácí

Zaznamenala jste předtím nějaké indicie, k čemu se Andrej Babiš chystá?

Musíme si uvědomit, že Viktor Orbán patřil v Evropském parlamentu dlouhodobě k nezařazeným, jeho europoslanci byli vyloučeni z Evropské lidové strany. Netajil se tím, že by rád upevnil svoji moc na evropské úrovni a byl součástí nějaké politické strany. Hovořilo se o tom, že měl zájem vstoupit k evropským konzervativcům, kam patří česká ODS. Evidentně se mu tento krok nepodařil, takže založil novou politickou stranu.

Před více než rokem jsem řekla, že nebudu kandidovat za hnutí ANO, protože vidím, že se hnutí ANO posouvá a začíná razit národoveckou politiku. A to se potvrdilo.
končící europoslankyně za ANO Dita Charanzová

Že získal Andreje Babiše, mě osobně nepřekvapilo. Před více než rokem jsem řekla, že nebudu kandidovat za hnutí ANO, protože vidím , že se hnutí ANO posouvá a začíná razit národoveckou politiku. A to se potvrdilo. Přidali se do skupiny stran, které na evropské úrovni nejvíce zastávají národoveckou politiku. Ať už je to strana Marine Le Penové, nebo rakouští Svobodní. To jsou strany, které považuji za strany extrémní pravice.

Europoslankyně Charanzová se rozchází s ANO. Vadí jí národovecký kurz hnutí

Domácí

Patrioti jsou třetí nejsilnější frakcí, přesto to vypadá, že skončí v izolaci. Opravdu je nebude vládní většina potřebovat?

Že skončí v izolaci, je jasné. V Evropském parlamentu vznikla koalice stran, kam patří evropští lidovci, evropští socialisté, evropští liberálové, a ti budou spolupracovat s dalšími stranami, které mají proevropský program. Patrioti jsou bráni za uskupení, ve kterém je mnoho stran s propojením na Rusko. Buďto k němu obecně inklinují, nebo byly v minulosti i finančně Ruskem podporovány. Proto s těmito stranami zmíněná koalice spolupracovat nebude.

Byť budou početně třetí, nebudou mít vliv. Nebudou rozhodně ve vedení europarlamentu, nebudou ve vedení výborů. Nemyslím si, že budou zpracovávat nějakou důležitou legislativu. Budou opravdu na okraji.

A díky tomu množství jim nemohou - jak se říká lidově - zatopit? Z českého parlamentu jsme od ANO zvyklí na nejrůznější formy blokování jednání.

Početně na to nemají, nebudou schopni sami zablokovat vůbec nic. Předpokládám, že budou aktivně vystupovat, hovořit. V té reálné politice nezmůžou v Evropském parlamentu nic.

Hnutí ANO v roli opozice blokuje jednání v českém parlamentu řečněním, v europarlamentu je ale omezení doby pro vystupování, můžete ho popsat?

Když vystupujete na plenárním zasedání, tak je čas rozdělen. Je tady 720 poslanců, pokud by každý hovořil nekonečně dlouho, tak by parlament pořád jenom řečnil. Pokud jste třeba zpravodajem nějaké legislativy, tak máte možnost mluvit 4 až 5 minut, ale jinak hovoříte na plénu zhruba minutu, což je velmi, velmi krátká doba.

Pět let tam budou jen sedět. Odstrčené ANO v Evropě nezmůže nic, hodnotí politologové

Domácí

Bavila jste se s nově zvolenými europoslanci za hnutí ANO? Kontaktoval vás někdo z nich?

Ne, nemám s nikým žádný kontakt. Když se potkáme na chodbě, tak se pozdravíme.

Část z nich jsou vaši bývalí spolupracovníci. Cítíte se jako „nežádaná osoba“?

Ne, takhle jsem to nebrala. Před rokem jsem udělala rozhodnutí a od té doby už jsem s kolegy v kontaktu nebyla. Každý jsme se vydali svojí cestou. Oni zastávali politiku hnutí ANO, já jsem se vydala jinou cestou. Pozdravíme se, ale tak říkajíc na pivo spolu nechodíme.

Nelitujete toho, že jste se s ANO před lety spojila?

V životě ničeho nelituji. Ze všeho si beru ponaučení a je potřeba se dívat dopředu.

Proč si myslíte, že má Babiš k Orbánovi tak blízko? Kde to má kořeny?

Myslím, že to začalo v době, kdy byl Andrej Babiš premiérem. S Viktorem Orbánem našli společnou linku a rozumějí si i po lidské stránce. Jako premiéři tehdy prosazovali větší spolupráci Visegrádu. Notovali si, rozuměli si.

Možná si vzpomenete, když se v Evropském parlamentu hlasovalo o prvním usnesení, které kritizovalo právní stav v Maďarsku. Společně s Martinou Dlabajovou jsme pro to zvedly ruku a byly jsme za to tehdy velmi ostře kritizovány hnutím ANO. A tam jsem pochopila, jak silná vazba mezi Andrejem Babišem a Viktorem Orbánem je. A to se bavíme o roku 2018.

Mluví se i o orbanizaci politiky hnutí ANO. Myslíte, že je to nálepka, nebo na tom něco je?

Patrioti jako třetí nejsilnější strana budou dostávat poměrně hodně peněz z evropských zdrojů, které budou moci využívat na propagaci, na sociální sítě, ale i třeba na politické think-tanky, které se budou společně více koordinovat. Předpokládám, že dojde k užší spolupráci a intenzivnější výměně informací.

Když se podívám na program hnutí ANO do evropských voleb, myslím, že bychom tam našli hodně podobného s tím, s čím v evropských volbách kandidoval Fidesz (strana Viktora Orbána -pozn. red.). Na druhou stranu si myslím a doufám, že stále čeští občané více hledí k Západu než směrem k Maďarsku.

Dvanáct europoslanců nebude mít absolutně žádný vliv v Evropském parlamentu. Celkově jich je přitom 21.

Nejsilnější opoziční strana ANO, ale i největší koaliční strana ODS jsou ve frakcích, které nejsou v tom hlavním evropském proudu. Odrazí se to nějak směrem k Česku?

Určitě. Já bych k tomu přidala Kateřinu Konečnou s Ondřejem Dostálem, kteří budou nezařazení, pak máme Filipa Turka s kolegyní Nikol Bartůšek a za SPD Ivana Davida. Tohle je problém. Dvanáct europoslanců nebude mít absolutně žádný vliv v Evropském parlamentu. Celkově jich je přitom 21.

V případě ODS je situace trošku jiná. Evropští konzervativci jsou sice některými kolegy také bráni jako uskupení, se kterým by se nemělo počítat, ale myslím si, že se až do takového vytěsnění nedostanou. Hovoří se i o tom, že budou mít ve vedení Evropského parlamentu minimálně jednoho místopředsedu (nakonec uspěli dva zástupci konzervativní frakce - pozn. red.), měli by dostat i předsedu výboru. To je trošku jiný přístup než k Patriotům. Ale máte pravdu, nebudou součástí té velké koalice, která bude v EU vládnout.

Oslabuje to české zájmy?

Je to velká škoda, protože vliv europoslanců a vliv země je dán tím, jak jste schopný v rámci místních jednání něco ovlivnit. Jak jste schopný zabojovat pro české občany, pro české firmy. To jde, pokud sedíte ve vládě. Pokud jste v opozici, kde jenom budete mluvit u pultu, nezmůžete nic. Českým firmám ani českým občanům nepomůžete.

Alexandr Vondra (ODS) si svou pozici mimo hlavní proud vždy velmi pochvaloval. Že tak dokázal prosadit změny v Euru 7. Má pravdu?

Ale u Eura 7 musel najít kolegy z dalších politických stran, musel najít koalici a hledal ji napříč politickým spektrem. Hledal je i u nás, u evropských liberálů, a kdyby nebylo těchto všech stran, tak by nic neprosadil.

Jsem přesvědčená o tom, že Česká republika daleko víc zmůže, pokud je součástí těch velkých politických stran, třeba evropských lidovců. Nebo když je součástí vládnoucí koalice.

Máme pravidelné kontakty s komisaři. Můžete jim napřímo vysvětlovat, jaké má vaše země problémy. Máte otevřené dveře k jednotlivým ministrům. Jste v úplně jiné pozici. Když jste na okraji, tak můžete vystoupit s plamenným projevem, který si dáte na sociální sítě, ale v realitě nezmůžete vůbec nic.

Pondělí byl váš poslední den v roli europoslankyně. Budete se vracet na ministerstvo zahraničí, kde jste stále zaměstnankyní? Nyní tam čerpáte neplacené volno.

Neplacené volno mám nyní prodloužené z rodinných důvodů, protože mám rodinu ve Francii a dcery zde studují. Z těchto důvodů se vlastně nebudu v tuto chvíli stěhovat do České republiky.

Počítají s vámi? V rozhovorech připouštíte, že byste ráda v evropské politice pokračovala. Ptám se na to pravidelně i na ministerstvu…

A co říkají? (smích)

Personální otázky nebudeme komentovat. Ale slyšela jsem, že nějaké jednání proběhlo.

Jediný kontakt byl, že jsem požádala o prodloužení neplaceného volna. Ministerstvo mi vyšlo vstříc a jsem za to ráda.

Máte tedy delší čas rozmyslet se, co dál…

Rozhodně budu dál aktivní v České republice. Mám doma celou řadu projektů týkajících se třeba duševního zdraví dětí, ochrany dětí na internetu. Baví mě evropská politika, to máte pravdu, takže v nějaké formě v ní budu určitě pokračovat i nadále.

Bžoch: Jak začne frakce Patrioti adorovat Rusko, tak v ní nebudu

Domácí

Výběr článků

Načítám