Hlavní obsah

Není zájem. Cestovní kanceláře zrušily odlety z budějovického letiště

Z letiště v Českých Budějovicích vypraví letos v létě společnost Smartwings více letů než v minulé sezoně, ale do dvou turistických destinací se o prázdninách létat nebude. Cestovní kanceláře kvůli malému zájmu zrušily dvacet letů. Rušení se týká charterových letů na Mallorku od cestovní kanceláře DER Touristik, pod kterou patří třeba EXIM Tours nebo Fischer, a do tuniské Enfidhy od Čedoku.

Foto: Letiště České Budějovice

Letiště České Budějovice

Článek

Podle letecké společnosti Smartwings Group zvýšily cestovní kanceláře kapacitu letů na letní sezonu o desítky procent. „Nicméně nyní se ukazuje, že předpokládaná poptávka u některých destinací nedosáhla na očekávanou úroveň, a proto jsme na žádost a ve spolupráci s cestovními kancelářemi přistoupili k optimalizaci letového řádu,“ řekla mluvčí letecké společnosti Vladimíra Dufková. Letecká společnost nemá možnost zasáhnout do prodeje zájezdů.

Na Mallorku poslední let od DER Touristik letěl 26. června, létalo se od 5. června. Čedok odlety z Českých Budějovic na tuniskou pevninu, které měly začít na konci července, v letošní letní sezoně už nezahájí.

„Podle informací, které máme k dispozici, těm klientům, kteří si již svůj zájezd s odletem z letiště České Budějovice zakoupili, bude nabídnut odlet do jejich destinace buď z jiného letiště, po dohodě může dojít ke změně na jinou destinaci nebo k bezplatnému stornu zájezdu. Tyto možnosti je nutné diskutovat přímo s cestovními kancelářemi, u kterých mají lidé svůj zájezd objednaný, protože letiště České Budějovice nabízená řešení nemůže ovlivnit,“ řekl ředitel českobudějovického letiště Ivan Trhlík.

Mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková potvrdila, že klientům, kteří si již zájezd zakoupili, nabídne cestovní kancelář odlet do Tuniska z Prahy se slevou, změnou na jinou destinaci nebo bezplatné storno. „Klienti si stále mohou vybrat jinou dovolenou i třeba s odletem z Českých Budějovic,“ řekla Pavlíková. Z Českých Budějovic nabízí Čedok odlet do čtyř destinací, do Turecka, na Rhodos, na Krétu a do Bulharska.

„Letiště České Budějovice ze zrušených letů, samozřejmě, žádnou radost nemá. Rušení letů nemůže ale letiště nijak ovlivnit, jde o výhradní obchodní vztah cestovní kanceláře a letecké společnosti. Cestovní kanceláře mají před sezonou s leteckými dopravci smluvně zajištěnu větší kapacitu a v průběhu sezóny dochází k její konsolidaci. To se děje na všech letištích, včetně Prahy,“ dodal Trhlík. Letiště sice přijde o plánované výnosy z těchto letů, ale ekonomiku to podle Trhlíka významně neovlivní.

Řidič ve Strážném projel výlohou a zranil prodavačku

Krimi

Výběr článků

Načítám