Hlavní obsah

Čeští politici Bidena oceňují. Rozhodnutí státníka, obětoval ambice, říkají

Aktualizováno

Čeští politici rozhodnutí amerického prezidenta Joe Bidena odstoupit z prezidentského souboje vnímají jako správný, byť nelehký krok. Považují to za odpovědné nejen vůči USA ale i zbytku světa a oceňují, že dal vlastní ambice stranou. To, že se rozhodl na poslední chvíli, podle opozice ukazuje na to, že „teče demokratům do bot“.

Foto: Erin Schaff, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Je to nepochybně rozhodnutí státníka, jenž desítky let sloužil své zemi. Je to odpovědný a osobně jistě nelehký krok, o to je ale cennější. Držím palce USA, aby z demokratické soutěže dvou silných a rovnocenných kandidátů vzešel dobrý prezident,“ uvedl krátce po zveřejnění Bidenova rozhodnutí premiér Petr Fiala (ODS).

Za vrchol státnictví považuje krok i vicepremiér a první místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek. „Obětoval osobní ambice, aby pomohl své zemi a demokratům v boji o Bílý dům a o Kongres,“ uvedl.

Za moudré rozhodnutí to považuje i první místopředseda lidovců Jan Bartošek. Podobně jako vicepremiér a předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Postavit zájem své země a své politické strany nad osobní ambici. To je rozhodnutí statečné a moudré. A skutečně státnické, ačkoliv jistě nebylo snadné,“ napsal Novinkám s dovětkem, že Biden odstupuje jako hrdina.

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) nejde o překvapivý krok, ačkoliv přišel na poslední chvíli.

„Osobně jej považuji za odpovědné rozhodnutí, byť provedené na poslední chvíli. Nyní záleží na tom, jak zvládnou demokraté a jejich příznivci další kroky a zda následně bude schopen se jejich kandidát (kandidátka) rychle a s dostatečnou intenzitou zapojit do prezidentské kampaně,“ zhodnotil pro Novinky.

Otazníky vidí nad tím, kdo bude kandidovat místo Bidena, i šéf Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš. „Zbývající čtyři měsíce prezidentské kampaně budou každopádně velmi dynamické,“ míní.

Podobně kvitují odstoupení Bidena i další čeští politici, nejen z vládní koalice, ale i opozice, byť u té převažují spíše jiné důvody.

Poslankyně za SPD Karla Maříková k Bidenovu odstoupení uvedla: „Biden se vzdává kandidatury na prezidenta. Demokraté cítí porážku a že jim ‚teče do bot‘, v čele s Bidenem by jim nepomohly ani hlasovací lístky mrtvých. Bylo by to k smíchu, kdyby dezorientovaný Biden znovu kandidoval. On v tomto postavení naprosto svou funkci degraduje.“

Biden vzdal boj o Bílý dům

Volby USA
Související témata:

Výběr článků

Načítám