Hlavní obsah

Český velvyslanec v Jordánsku byl náhle odvolán. Manažersky selhal, tvrdí resort

Vláda ve středu odvolala kvůli „zásadnímu manažerskému selhání“ českého velvyslance v Jordánsku Alexandra Sporýše. Skončit by měl ke konci srpna. Podle informací Novinek se tak stalo poté, co pod jeho vedením skončilo kvůli údajným špatným vztahům několik diplomatů, což se projevilo na fungování úřadu. Sporýš jakékoli pochybení odmítá a není si vědom, že by si na něj někdo stěžoval. Den po odvolání vládou ale zaslal na ministerstvo rezignační dopis a stěžoval si na nekomunikaci či „psychický nátlak“.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministerstvo zahraničí

Článek

„Pan ministr rozhodl o změně služebního působiště českého velvyslance v Jordánsku. Důvodem je manažerské selhání. Otázky jmenování velvyslanců, jak je zvykem, nekomentujeme do udělení agrémentu,“ uvedl na dotaz Novinek za ministerstvo zahraničí mluvčí Daniel Drake.

„Odvolali ho z důvodu zásadního manažerského selhání,“ sdělil zdroj z diplomatického prostředí s tím, že důvodem měly být zhoršené vztahy na zastupitelském úřadu v Ammánu pod Sporýšovým vedením.

Vláda o odvolání rozhodla na svém středečním jednání. Jako první na to v pátek upozornil Deník N. Posvětit to musí ještě prezident republiky Petr Pavel. Nyní by se Sporýš měl po konci srpna, ke kterému se odvolání vztahuje, vrátit nejspíše zpět do pražského Černínského paláce.

Lipavský si předvolal ruského velvyslance

Domácí

Po odvolání sám rezignoval

Sám velvyslanec o odvolání podle svých slov nevěděl. Novinkám ale řekl, že ve čtvrtek ráno, tedy den po rozhodnutí vlády o jeho odvolání, zaslal k rukám ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) rezignační dopis.

„Informaci, že bych byl odvolán, nemám. Jsem překvapen, ale mohu vám říct, že jsem poslal včera ráno panu ministrovi rezignační dopis na mou funkci. A to z důvodu nedostatku komunikace s nadřízeným ministerstvem. Jsem tu rok, dělám poměrně důležitou práci, organizovali jsme tu například přes tzv. jordánský koridor dodávky sušeného mléka dětem v Gaze. Myslím, že jsme to docela fajn nastavili, a měl jsem pocit z dobře vykonané práce. Ministerstvo se mnou ale vůbec nekomunikuje, že by mě pochválili nebo vynadali, nic. A to mi hrozně vadí,“ zdůvodnil své rozhodnutí v telefonickém rozhovoru Sporýš.

V otevřeném dopise pak Lipavskému ale píše, že končí z důvodu ministrovy „podpory šíření pomluv o mé osobě a neustálého psychického nátlaku a vydírání, především ze strany VŘ SED (vrchní ředitelky sekce mimoevropských zemí, pozn. red.), kvůli kterému nemohu plně vykonávat funkci“.

V Libyi unesli jordánského velvyslance

Svět

„Vždy jsem ten pozitivní, dobrý a hodný šéf“

Jakéhokoliv manažerského selhání, kvůli čemuž má jako velvyslanec v Ammánu skončit, si není vědom.

„Nikdy v životě jsem manažersky neselhal, nikdy jsem nebyl kvůli ničemu vyšetřován. Nemůžu tedy v případě manažerského selhání najít nějakou linku. Ta terminologie mi moc nesedí. Manažerské selhání je věc, kterou můžete použít vůči komukoliv, kdykoliv, pokud ho chcete nějakým způsoben zlikvidovat,“ brání se velvyslanec.

Podle informací Novinek na zastupitelském úřadu pod vedením Sporýše neměly panovat zrovna idylické vztahy. Odešlo několik diplomatů, což nepříliš početnou ambasádu zasáhlo a do jisté míry paralyzovalo. Dle zdrojů redakce se řešila i stížnost mimo jiné na šikanu. Sporýš to ale odmítá a změny na pozicích vysvětluje rotacemi diplomatických pracovníků či zdravotními důvody.

„Vždy jsem ten pozitivní, dobrý a hodný šéf. Vždy jsem dobře reprezentoval stát. Nevím o tom, že by si na mě někdo stěžoval. Nevím, jestli pan ministr má pocit, že jsem manažersky selhal, to mi nikdy neřekl a ani nikdo jiný. Je to blesk z čistého nebe,“ uvedl Sporýš.

Po návratu do Prahy prý uvidí, co bude dál dělat. Nevyloučil, že by se přihlásil o post na jiné ambasádě, ale není si jist, zda tak učiní ještě za éry Lipavského. „Nabídnu své služby panu prezidentovi, protože velvyslance jmenuje pan prezident. Mám ještě hodně sil, zkušeností, abych mohl nadále zastupovat Českou republiku v zahraničí,“ dodal.

Sporýš se českým velvyslancem v jordánském Ammánu stal vloni v červenci. Předtím působil například v letech 2014 až 2019 jako velvyslanec ve Spojených arabských emirátech. V minulosti zastával také funkci ředitele Odboru mnohostranných ekonomických vztahů na ministerstvu zahraničí či jako zvláštní zmocněnec v Afghánistánu a Pákistánu.

V Moskvě bez velvyslance? Diplomata s protestem přijme leda uklízečka, upozorňuje Hladík z ministerstva zahraničí

Zbytečná válka

Výběr článků

Načítám