Hlavní obsah

Česku mohou zase chybět antibiotika. Kvůli Německu

Léková solidarita v EU má první trhliny. Německo a několik dalších zemí to schytalo na Radě EU od menších států za neférové hromadění léků. Výrobci tam musí nově držet u ohrožených léčiv půlroční zásobu, výrazně déle, než je to v ostatních zemích. Hrozí, že pro Čechy už léky nezbydou. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nekolegiální přístup kritizoval a s Němci se dohodl na případné pomoci.

Foto: Elements Envato

Ilustrační foto

Článek

„Máme přislíbeno, že pokud by hrozilo, že by kvůli německým zásobám hrozil nedostatek léků u nás, budeme to řešit přímo s německým ministerstvem zdravotnictví,“ uvedl ministr Válek po jednání se státním tajemníkem německého ministerstva zdravotnictví Thomasem Steffenem.

Problém to ale neřeší. Kvůli nadměrnému zadržování léků v některých zemích - vedle Němců to zvažuje také Francie nebo Rakousko - hrozí, že se na menší státy už prostě nedostane.

„Moje zima bude pravděpodobně opět krušná,“ řekl před jednáním v Lucemburku serveru Politico náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, který prosazuje celoevropské řešení lékové politiky.

Ohroženy jsou například dodávky antibiotik, kterých byl loni výrazný nedostatek.

K českým výhradám se nakonec přidalo dalších 19 zemí, včetně Slovenska, Rakouska nebo Malty, i Evropská komise. Překvapivým paradoxem je, že se k iniciativě Česka za společný postup připojilo po jednání v Lucemburku právě i Německo, které je přitom hlavním terčem kritiky kvůli svému novému zákonu.

Ten ukládá firmám držet v rámci tendrů zdravotních pojišťoven u ohrožených generik půlroční zásobu. Češi požadují od firem zajistit dodávky v případě výpadku „jen“ na měsíc až dva.

Roční zásoba pro 11 zemí

„Šestiměsíční skladová zásoba všech léčiv spotřebovaných v Německu představuje 25 procent dodávek v celé EU. Je to takový objem léčiv, který odpovídá celoroční spotřebě léků v 11 zemích střední a východní Evropy včetně České republiky,“ řekl Novinkám výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel.

I oni se obávají, že dojde k „vysátí léčiv“ z menších trhů, aby firmy dodržely své závazky v Německu.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví namítá, že k narušení povinností výrobců v jiných zemích nedojde.

„Společnosti by mohly uzavírat smlouvy s německými zdravotními pojišťovnami pouze v případě, že by byly schopny splnit smluvní závazek na zajištění zásoby předepsaného množství léčivých přípravků, čímž nejsou dotčeny stávající povinnosti v jiných zemích,“ uvedl pro server Politico mluvčí resortu Sebastian Gülde.

Vyšší požadavky na firmy zvažuje nastavit i Rakousko nebo Francie. Semknutí menších států EU, které jsou aktuálně ve většině, má neférovým krokům zabránit. Problémem se bude zabývat i Aliance pro kriticky důležité léčivé přípravky.

Čekání na léky v Česku a Německu. Rozdíl je propastný

Domácí

Výběr článků

Načítám