Hlavní obsah

Česko nabízí, že přijme děti z vybombardované kyjevské nemocnice

Česko by mohlo přijmout do další péče děti, které byly zraněny nebo se léčily v kyjevské dětské nemocnici Ochmatdyt. Začátkem týdne budovu Rusové při masivním útoku zničili. Bezprostřední pomoc zajistili většině dětí ukrajinští lékaři, několik rodin ale převoz zvažuje. O zdravotní pomoci, kterou by mohlo Česko poskytnout Ukrajině, jednal na summitu NATO ve Washingtonu prezident Petr Pavel se svým protějškem Volodymyrem Zelenským.

Foto: X/ Petr Pavel

Petr Pavel se na summitu NATO setkal s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským

Článek

„Můžu potvrdit, že o zdravotnické pomoci (Petr Pavel a Volodymyr Zelenskyj, pozn. red.) jednali,“ sdělila Novinkám a Právu mluvčí Hradu Eva Hromádková.

Při rozsáhlém pondělním útoku zasáhly ruské střely Dětskou nemocnici Ochmatdyt, největší svého druhu v zemi. Zničena byla jedna budova, další čtyři jsou poškozeny. Léčilo se v ní víc než 600 dětí, některé s onemocněním ledvin nebo rakovinou.

Česko proto ukrajinským kolegům nabídlo, že by mohlo některé dětské pacienty do péče převzít. Tématu se dotkli i prezidenti při společném jednání ve Washingtonu.

Pavel se ve Washingtonu sešel se Zelenským

Zahraniční

„Co se týče převozu dětí, bezprostřední potřeby drtivé většiny z nich pokryly ostatní ukrajinské nemocnice. Pár rodin to zvažuje,“ řekl Novinkám vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný.

Jasno bude podle něj do několika týdnů. Nejde o akutní stavy.

Transport pacientů do Česka je logisticky náročný a většinou se volí ve chvíli, kdy není možné odpovídající péči zajistit v dané zemi. Do péče pražských lékařů se tak dostala po vypuknutí ruské agrese v březnu 2022 osmnáctiměsíční holčička ze Lvova s rozsáhlými popáleninami na těle, kterou se podařilo zachránit a byla nakonec propuštěna domů.

Vlna solidarity

V první fázi nabízeli zástupci Česka Ukrajině také finanční humanitární pomoc na opravení zdevastované nemocniční budovy i zdravotní materiál.

„Vyjádřili velký vděk za rychlou nabízenou pomoc a nyní specifikují, s čím přesně bychom mohli účelně pomoci,“ doplnil Kopečný.

Česko pomůže vybombardované dětské nemocnici v Kyjevě

Domácí

Aktuálně se podle českého ministerstva zdravotnictví čeká, až ukrajinští kolegové sesumírují své požadavky a bude jasné, jaký materiál, léky nebo přístroje či vybavení potřebují.

„Ministerstvo zdravotnictví je na případné požadavky z ukrajinské strany připraveno reagovat a zapojit se do poskytnutí humanitární pomoci také v souvislosti s útokem na Dětskou nemocnici Ochmatdyt,“ uvedl zástupce tiskového mluvčího Jan Řežábek. Do středečního odpoledne ještě žádný požadavek neobdrželi.

Podle Kopečného se stále zjišťuje celkový rozsah škod a řeší se, jak by mohla být finanční humanitární pomoc využita.

Na opravu dětské nemocnice totiž poslali lidé z celého světa ohromující částky. I v Česku darovaly tisíce lidí do sbírek Člověka v tísni nebo Nadačního fondu pro Ukrajinu v součtu necelých 10 milionů korun. Sto milionů korun poslal na účet Člověka v tísni i podnikatel a majitel Seznamu, pod který patří i server Novinky, Ivo Lukačovič. Peníze vyčlenila i ukrajinská vláda.

Peněz na okamžité potřeby má tak aktuálně zničená dětská nemocnice dostatek. Řeší se proto, jak případné peníze využít na pomoc dalším zničeným klinikám a střediskům.

Podle ukrajinského ministerstva zdravotnictví bylo ke konci května kompletně zničeno 214 zdravotnických zařízení a víc než 1600 jich bylo poškozeno. Podle neziskových organizací je poškození zdravotnických zařízení napříč Ukrajinou větší. Podle zveřejněné mapy zasáhli Rusové hlavně pracoviště ve východních regionech a v Kyjevě.

Češi se skládají na opravu dětské nemocnice v Kyjevě. Darovali už miliony

Domácí

Výběr článků

Načítám