Hlavní obsah

Česko hledá eurokomisaře, Nerudové fandí i ti, co ji dřív odpískali

Potvrzením Ursuly von der Leyenové v čele evropské komise se naplno rozjíždí jednání o tom, kdo a na jak silném postu usedne v jejím novém kabinetu. V Česku je favoritem ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela, nové fanoušky z tábora dřívějších odpůrců získává ale i Danuše Nerudová.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ursula von der Leyenová po čtvrtečním zvolení

Článek

Na von der Leyenové nyní je, aby řekla, jak si představuje nové rozdělení portfolií pro následujících pět let. „A to nás posune dál,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek před odletem na neformální summit Evropského politického společenství v Londýně.

„Máme tři kandidáty, Josef Síkela je jeden z nich a je určitě relevantní kandidát,“ uvedl dále. „Souběžně probíhají jednání, jaké jsou možnosti pro naše portfolio. Vše si musí v nějaké chvíli sednout. Vláda má harmonogram, podle kterého bude rozhodovat,“ dodal.

Obecně představitelé Česka hovoří o tom, že chtějí usilovat o silnou, ekonomickou agendu.

STAN navrhne na eurokomisaře Síkelu i Nerudovou

Domácí

Během středečního vlády se premiér sešel jen s ministry a svým poradcem pro zahraniční politiku a bezpečnost Tomášem Pojarem. Deníku N pak zdroje z jednání řekly, že se vláda neformálně dohodla, že kandidátem na eurokomisaře by měl být Jozef Síkela. Oficiálně však tuto informaci nikdo nepotvrdil. Také podle informací Novinek a Práva koaliční partneři řekli Starostům, kteří měli podle vládní dohody kandidáty navrhnout, že preferují Síkelu.

Jsem připravena tuto výzvu přijmout, využít svůj potenciál na maximum a ukázat, že to je pro Českou republiku výhodné
europoslankyně Danuše Nerudová (STAN)

Starostové vládě navrhli již v polovině června dvě jména – ženu a muže. Vedle Síkely to je ekonomka a někdejší kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová, která je nyní europoslankyní. Koaliční partneři Starostů ale její jméno veřejně odmítali s tím, že nemá dost zkušeností.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN)

„Jsem připravena tuto výzvu přijmout, využít svůj potenciál na maximum a ukázat, že to je pro Českou republiku výhodné,“ uvedla Nerudová na dotaz, zda stále trvá její zájem stát se eurokomisařkou. Informace o tom, že vláda se neformálně shodla na Síkelovi, odmítla komentovat.

Že je její jméno stále ve hře, potvrzují i někteří politici Spolu. „Stala se spolupředsedkyní české delegace u evropských lidovců a začíná být v evropských kruzích známá,“ uvedl zdroj, který je obeznámený s vyjednáváním.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který nepatří k jejím fanouškům, pak v den volby šéfky Evropské komise zveřejnil post, ve kterém Nerudovou chválí.

„Tak, jak bych se vsadil před měsícem, že nemá Danuše Nerudová žádnou šanci na dobré portfolio, za měsíc jejího působení v EPP (Evropská lidová strana - pozn. red.) odvedla spoustu skvělé práce a dokázala si udělat mezi lidovci řadu přátel včetně Ursuly von der Leyenové,“ uvedl.

Třetím kandidátem, jehož jméno oficiálně doputovalo do Strakovy akademie, je někdejší pirátský europoslanec Marcel Kolaja, který z pozice lídra kandidátky letos post v europarlamentu neobhájil, když ho díky kroužkům přeskočila Markéta Gregorová.

Europoslanci hnutí ANO se zdrželi hlasování o podpoře Ukrajiny. Turek s Konečnou byli proti

Evropa

Jednání nekomentujeme

Politici Starostů v neformálních rozhovorech před středečním jednáním vlády přiznávali jistou nervozitu, co se týče posunu ve vyjednávání. Naopak lidé blízcí koalici Spolu tvrdí, že situace není tak špatná, jak se v českých medií popisuje. „Tvrdě se vyjednává,“ uvedl zdroj z jednání. Zároveň zástupci Česka ve Štrasburku sondují, o jaká portfolia mají zájem ostatní země.

„Držím se pravidla, že o samotném vyjednávaní se mluví až po jeho konci, že není moudré cokoli říkat v průběhu,“ reagoval pak na dotaz Novinek a Práva, v jaké situaci se vyjednávání nachází, premiérův poradce Tomáš Pojar.

Obecně pak jen uvedl, že důležitými faktory jsou i síla a velikost země včetně množství europoslanců, o které je možné se při vyjednávaní opřít.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Danuše Nerudová

ODS hlasovala pro van der Leyenovou

Právě v síle v hlavním politické proudu Česko pokulhává. Vládní koalice v Evropském parlamentu se skládá z lidovců, socialistů a liberálů. Čeští zástupci jsou ale jen v lidovecké frakci a „čistým“ lidovcem tam je jen Tomáš Zdechovský.

Lidovci, ke kterým patří i von der Leyenová, v minulosti lákali do své evropské frakce českou vládní ODS, ta ale nakonec zůstala u evropských konzervativců, které sama spoluzakládala.

Dva její europoslanci na druhou stranu veřejně deklarovali, že hlas staronové šéfce Evropské komise dali.

Orwellovskou EU nechceme, zní z ANO k volbě von der Leyenové

Eurovolby

Výběr článků

Načítám