Hlavní obsah

Česko dostalo výtku z Bruselu kvůli diskriminaci romských dětí

Aktualizováno

Evropská komise vytýká Česku, že nebrání romské děti před diskriminací. Úřady v Bruselu zahájily s Prahou řízení kvůli nedodržování unijních předpisů. Čeští politici podle Komise neřeší problém segregace romských dětí ve školách.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Článek

Podobné výtky adresovala Evropská komise Česku i dříve, teď ale zaslala takzvanou dodatečnou výzvu.

Česká republika podle Komise nedodržuje směrnici o rasové rovnosti, která zakazuje diskriminaci na základě etnického původu, což se týká i školství.

Už před deseti lety kritizoval Brusel Česko za to, že nepřiměřeně a systémově umisťuje romské žáky do oddělených škol pro děti se zdravotním postižením.

Nezákonné prodlevy u odškodnění za sterilizaci. Místo 60 dnů více než rok

Domácí

I když systém zvláštních škol poté skončil, selekce podle EK pokračuje. Komise zjistila, že jsou počty romských dětí dál v oddělených třídách nebo školách pro žáky s mentálním či tělesným postižením anebo závažnými vývojovými poruchami stále výrazně vyšší.

„Z mého pohledu je to nesmysl. Je možné, že na speciálních školách může být vyšší zastoupení romských dětí, ale určitě to není z důvodu diskriminace,“ reagoval ředitel základní školy v ústecké čtvrti Mojžíř Karel Bendlmajer.

Děti z vyloučených lokalit, které k nim docházejí, mají zajištěn individuální přístup, pokud to potřebují. Ve školách fungují i asistenti pedagogů. „I kdyby mělo tisíce doporučení, bez souhlasu rodiče se do speciální školy nedostane,“ doplnil s tím, že romské děti neoddělují ani ve třídách.

Praha má teď dva měsíce na to, aby odpověděla a nedostatky odstranila.

Křeček: Situace dětí se nelepší

Ke kritice z Bruselu se připojil i veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

„Přibližně čtvrtina romských žáků se vzdělává v programech se sníženými nároky. Ministerstvu školství jsem proto mimo jiné doporučil, aby školská poradenská zařízení vedlo k častějšímu využívání moderních diagnostických nástrojů. Zastaralá diagnostika podle mých zjištění totiž nemusí u romských žáků správně odlišit vrozené rozumové schopnosti a vliv prostředí,“ uvedl ombudsman.

V Česku je přes 4200 základních škol z toho u 77 je podíl romských dětí víc než poloviční. Do dvou desítek škol chodí téměř jen romští žáci, vyplynulo z průzkumu. V Česku bylo v minulém školním roce podle statistik ministerstva školství celkem 4276 základních škol.

Formální výzvu obdrželo i Maďarsko, které čelí obdobným výtkám kvůli zacházení s romskými dětmi.

V první fázi země obdrží z Bruselu formální upozornění na porušení práva. Pokud nedojde k nápravě, následuje druhá fáze, kdy se spor projedná u Evropského soudního dvora.

V Krnově to zvládli. Zbavili se vyloučených lokalit a romské děti dokončují základní školy

Domácí

Výběr článků

Načítám