Hlavní obsah

Česko bude mít nového velvyslance v Moskvě

Aktualizováno

Česká republika bude mít opět velvyslance v Rusku. Prezident Petr Pavel podepsal jeho jmenování. Jde podle něj o začátek procesu vedoucímu k mírovým jednáním k ukončení ruské agrese na Ukrajině.

Foto: Eva Korinkova, Reuters

Český prezident Petr Pavel

Článek

„Dokument, kterým se zahajuje proces udělení, jsem již našemu velvyslanci podepsal. Určitě nebude dokončen v řádů týdnů, možná ani jednotek měsíců,“ uvedl prezident v Otázkách Václava Moravce.

Do letošního května zastupoval Česko v Moskvě velvyslanec Vítězslav Pivoňka. Jméno nástupce zatím není oficiálně známo. Podle informací Novinek a Práva by měl na diplomatický post zamířit bývalý náměstek na ministerstvu obrany Daniel Koštoval.

Čekání na souhlas přijímající země může podle Pavla trvat v případě Ruska i rok. Původně se ke jmenování českého velvyslance v Moskvě stavěl rezervovaně. „Impulsem pro mě bylo, že začal proces, který by měl vést k mírovému stavu na Ukrajině. Začal mírovou konferencí ve Švýcarsku,“ vysvětlil prezident.

Švýcarský summit o Ukrajině naplnil očekávání, míní Pavel

Domácí

„Bude důležité, abychom potom byli v Moskvě zastoupeni tak, jako naši spojenci,“ doplnil s tím, že „s Ruskem určitě bude potřeba jednat, až se budeme bavit o konkrétních podmínkách“.

Návrh k jednání podle něj zatím Rusko nepředložilo, spíše nepřijatelný návrh bezpodmínečné kapitulace, což nelze akceptovat.

Summitu se zúčastnilo přes sto zemí, s výjimkou Ruska a Číny. Pavel věří, že se to změní a k jednomu stolu usednou i tyto země.

Využití majetku oligarchů

Ukrajině Česko už poslalo také prvních 50 tisíc kusů dělostřelecké munice, část z celkových 180 tisíc kusů. Jde o výsledek iniciativy, do níž se zapojily téměř dvě desítky států z celého světa.

Další peníze na zajištění munice pro Ukrajinu Česko v rozpočtu nemá. Podle Pavla se ale využijí výnosy z majetků, které byly zmraženy ruským oligarchům v rámci sankcí.

„Část prostředků ze zmražených výnosů bude velmi pravděpodobně použita na nákup munice,“ řekl v ČT Pavel.

Běží podle něj i řada dalších jednání mezi Ukrajinou a jinými státy.

Prezident v pořadu také řekl, že ani on, ani premiér Petr Fiala neplánují dělat na ministerstvu obrany žádné personální změny. Odmítl tím úvahy nad odvoláním náčelníka generálního štábu Karla Řehky kvůli jeho sporům s ministryní obrany Janou Černochovou.

Česko nakoupí pro Ukrajinu munici za 865 milionů

Domácí

Výběr článků

Načítám