Hlavní obsah

České děti mají lepší vztah i s trenéry či prarodiči než s otci, zjistil průzkum

Spíš než s tátou mají české děti lepší vztah s trenérem či vedoucím kroužku, ale i s tetou a strýcem. V průzkumu Dětství v ČR, které si nechal vypracovat institut Solvo, se otcové umístili až na sedmém místě v žebříčku vztahů s okolím.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Na první příčce jsou nepřekvapivě matky, které si na stupnici od jedné do pěti vysloužily od zpovídaných dětí 4,5 bodu. Následují prarodiče, kamarádi, sourozenci, vedoucí kroužku a trenéři – a teprve až po nich tátové se 4,1 bodu. Za nimi jsou už jen spolužáci, ostatní dospělí a učitelé. Navíc v průzkumu ohodnotilo svůj vztah s otcem jen 79 procent oslovených dětí, například oproti vztahům s kamarády, které hodnotilo celých sto procent.

I rodiče však uvedli, že si myslí, že jejich děti mají lepší vztahy se sourozenci a vedoucími kroužku než s rodiči samotnými, což platilo jak pro mámy, tak pro táty.

Samotní odborníci nad otázkou, proč děti odsouvají své táty doslova na vedlejší kolej a lépe se cítí i ve společnosti cizího člověka, jako je trenér, spíš spekulují. Podle nich je zásadní skutečnost, že o nejmenší děti často pečují výhradně matky, zatímco otcové, pokud vůbec jsou v rodině přítomni, se soustředí na práci.

Může to být i tím, že se většina otců u nás zapojuje do péče o malé děti naprosto minimálně

„Rozdíl mezi hodnocením otce a matky není tak dramatický. Za daleko větší problém považuji, že výrazně méně dětí dokázalo svůj vztah s otcem ohodnotit. Což může spolu souviset,“ uvedla socioložka Jana Hamanová ze společnosti SC&C, která průzkum pro institut Solvo vypracovala. Zapojilo se 877 dětí ve věku od 6 do 18 let.

„My jsme tímto výzkumem zatím zjistili, že takový vztah k otcům děti mají, ale zatím nevíme proč. To bude dalším předmětem našeho zkoumání, protože jsem přesvědčená, že vztah dětí a otců je velmi důležitý,“ řekla Novinkám a Právu Michaela Marksová z institutu Solvo.

„Může to být i tím, že se většina otců u nás zapojuje do péče o malé děti naprosto minimálně. Podle dat ministerstva práce a sociálních věcí rodičovský příspěvek pobíralo v roce 2021 jen necelá dvě procenta českých otců,“ uvedla Marksová, která byla v letech 2014–2017 ministryní práce a sociálních věcí za sociální demokraty.

Víc mužů na rodičovské

Rodičovskou dovolenou by si podle ní měli muži vyzkoušet mnohem častěji, než se teď děje. „Tatínkové, kteří strávili byť jen pár měsíců na rodičovské, říkají, že jejich vztah k dítěti se velmi změnil. Znají od malička jeho potřeby. V modelu, kdy otec přichází domů pozdě a unavený z práce, logicky nemá sílu se hned zabývat malým dítětem,“ řekla Marksová.

Anketa

Jak byste ohodnotil/a vztahy se svým otcem?
Jsou výborné
40,1 %
Spíš dobré, ale ničím výjimečné
30,4 %
Jsou špatné
9,4 %
Nemám s otcem žádný vztah.
20,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8520 čtenářů.

Připomněla také evropskou směrnici, kdy každý členský stát musí určit část rodičovské pro druhého rodiče. „Pokud ji ten rodič, většinou otec, nevyužije, tak propadne. Účel je, aby byli tatínkové motivováni ji využít. Směrnice sice platí od roku 2023 i v Česku, ale částku, která by propadla, pokud by nebyla využita, jsme vůbec neurčili,“ dodala.

Podobně se vyjádřila i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková. „Je to zřejmě dané tím, že u dětí do tří let, kdy navazují vztahy s okolím, ale i od tří do šesti let, je stále dominantní pečující osobou máma. Poslední dobou se to zlepšuje, ale pomalu,“ řekla.

Muž se o syna nikdy nestaral, teď ho čeká soud za pokus vraždy. „Dejme tomu vztahu ještě šanci,“ udivila justice

Krimi

Výběr článků

Načítám